«El millor aliat d'un aprenentatge és una història o una metàfora». Amb aquesta frase arrencava el seu discurs Jordi Amenós, el terapeuta i formador en sistèmica i creativitat encarregat de fer la conferència inaugural del curs escolar 2018-2019. L'acte, que era obert a familiars i a professionals de l'educació, es va fer a la Sala Gòtica de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries el passat dijous 8 de novembre i va reunir a una cinquantena d'assistents. L'acte va comptar amb la presència de l'alcalde Salvi Güell i Anna Massot, la regidora d'Ensenyament.

En la seva ponència, Amenós va voler explicar el concepte de la narrativa terapèutica, una eina que pot ajudar a fer més fàcil la feina dels professors, ja que aporta calma i orientació. Amenós afirmava que «defenso la idea que el sistema educatiu se sustenta per la bona fe dels professionals. Els alumnes es passen tota la vida asseguts i avaluats, i aquesta és la pitjor manera de descobrir-se a si mateixos, i a entendre la dimensió poètica de l'ésser humà.» En defensa d'aquest llenguatge, que segons ell s'està perdent a les aules, s'insereix la narrativa terapèutica, entesa com una manera de recuperar el diàleg amb el misteri. «És un model d'autoreflexió que ajuda a descobrir què hi ha darrere de les històries que ens expliquem de nosaltres mateixos», assegura el ponent.

El seu discurs estava plegat de contes, poesies i anècdotes reals de professors viscudes en els team stories, una activitat per equips que busca el descobriment d'un mateix i dels companys a través del treball amb històries. En aquestes experiències s'adquireixen habilitats narratives i comunicatives que permeten gestionar millor les idees, les relacions humanes i el potencial personal.

En la ponència, Amenós es dirigia a l'equip de professors presents per explicar-los que «des de fa anys, els éssers humans hem narrat per saber qui som. Aquest és el millor tresor que un alumne es pot trobar en el món educatiu». I és que, segons ell, els contes i les narracions ens obren les portes a comprensions profundes, a espais interiors, al món emocional i a la possibilitat de trobar solucions als problemes.