Jordi Masquef ha estat proclamat alcalde de Figueres, aquest dimecres al vespre, en obtenir set vots en l'elecció que s'ha dut a terme just després que un primer ple extraordinari hagi donat compte de la renúncia de Marta Felip al càrrec. Masquef (PDeCAT), Agnès Lladó (ERC) i Héctor Amelló (Cs) han estat els tres únics candidats en una votació que ha posat en evidència les dificultats del bloc d'esquerres a l'hora de trobar una majoria alternativa per a descavalcar els demòcrates del govern.

Masquef ha sumat els cinc vots del PDeCAT i els dos dels no adscrits, els seus antics socis d'Unió Manuel Toro i Núria Galimany. Lladó ha obtingut sis vots, els tres republicans i, en teoria, els tres de la CUP, segons va anunciar ahir l'agrupació independentista. Amelló ha rebut els dos vots del seu propi grup. Hi ha hagut quatre vots en blanc i un nul. La votació, presidida per l'alcalde en funcions Francesc Cruanyes, ha estat secreta davant un saló de sessions ple a vessar.

En el discurs posterior, el nou alcalde ha anunciat la posada en marxa "de forma urgent i prioritària en un pla de xoc contra l'incivisme i la inseguretat. Vull fer la vida impossible als incívics i als delinqüents. Ells són els únics responsables de la degradació dels nostres espais públics. El meu compromís avui aquí és combatre-ho amb contundència. Sense treva".

{C}{C}

Jordi Masquef, nou alcalde de Figueres

Jordi Masquef, nou alcalde de Figueres

Agnès Lladó ha rebut una lleugera esbroncada del públic quan ha començat la seva intervenció dient que la ciutat "no es mereix" una situació com la que s'ha viscut aquests dies. L'alcaldable republicana ha retret al govern local que tingui "moltes carpetes obertes o, pitjor encara, mal tancades", heretades de Marta Felip. Toni Garcia (CUP) ha instat el consistori a mirar endavant per potenciar i "creure en la cultura i l'educació com a veritables eines d'integració". Pere Casellas (PSC), per la seva part, ha deixat clar que una alcaldia "és el càrrec més important que hi ha". El portaveu socialista considera que Figueres "passa per una hora greu" i ha reconegut que "he treballat tant com hem pogut" per evitar que Masquef "segui en aquesta cadira de l'alcaldia".

Maria Àngels Olmedo (PP) ha reiterat la seva voluntat de "continuar treballant per la ciutat, buscant el millor per als figuerencs". Héctor Amelló (Cs) ha denunciat que el nomenament de Masquef "no suposarà cap canvi". També ha criticat que l'actuació del govern ha provocat que "molta gent no se senti representada" per l'Ajuntament. Òscar Vergés (CExF) ha ironitzat sobre la necessitat d'autofelicitar-se entre els grups de l'oposició "per no haver aconseguit cap acord positiu" en el moment de trobar una candidatura alternativa. Manuel Toro (No adscrit) ha assegurat que havien votat "amb coherència per la nostra trajectòria i per la coalició de CiU de la qual vam formar part amb un programa que també és nostre. Toro ha deixat clar que en cap moment "hauríem votat una moció de censura".

Discurs del nou alcalde, Jordi Masquef

"És un honor assumir l'alcaldia de Figueres, i, en primer lloc, ho faig sobretot amb molta humilitat. És evident que el ple d'investidura d'avui, que m'ha portat a ser alcalde de la ciutat a partir d'aquests moments, es produeix en unes circumstàncies singulars, gairebé les podríem qualificar d'administratives. Per això em dirigeixo a totes les ciutadanes i ciutadans de forma humil i conscient que durant aquests mesos m'hauré de guanyar la seva confiança, i també la de tots vostès (dirigint-se a la resta del plenari). Confio que em donin l'oportunitat de fer-ho.

Ser alcalde de la teva ciutat és, probablement, el millor que li pot passar a algú que se l'estima. Per tant, assumeixo el càrrec amb molta il·lusió. Els qui em coneixen saben que m'agraden els reptes -i aquest sens dubte n'és un- i que m'entusiasma el servei públic. No tinc altre objectiu que contribuir que Figueres sigui una ciutat en la qual s'hi visqui bé i que la gent es guanyi bé la vida.

Assumeixo el càrrec amb la voluntat de ser l'alcalde de totes les figuerenques i de tots els figuerencs, sense excepcions i sense distincions ideològiques i de cap mena. I l'assumeixo amb un projecte de ciutat per aquesta recta final de mandat que tindré l'oportunitat d'anar-los detallant i compartint amb tots vostès en els propers dies i setmanes i del qual més endavant els en faré algunes pinzellades. Aquest projecte que posarà el focus en temes tan transcendentals com la seguretat, la mobilitat, la neteja, la generació d'activitat econòmica, la creació de riquesa i la cohesió social, es basa en gran part en el programa que al 2015 ens vam presentar a les eleccions.

Ara mateix, tenim un conjunt d'accions de govern per culminar del mandat dels darrers quatre anys, que ha comandant eficaçment, tot i les enormes dificultats sorgides, la fins fa poc més d'una hora alcaldessa de la ciutat, Marta Felip. A ella també faig públic el meu agraïment per haver-me deixat col·laborar al seu costat en aquesta tasca tant apassionant de servir a la ciutat de Figueres. L'Alcaldessa Felip i jo hem coincidit en molts aspectes i també hem discrepat en molts altres. Jo sóc dels que entenc la discrepància com quelcom positiu. Però per sobre de tot, hi ha hagut lleialtat, una qualitat que avui en dia el nostre món n'està molt mancada. Com ja vaig dir en el discurs que vaig fer en la presentació del Llibre del respectat Doctor Narcís Bardalet, "la lleialtat és la major mostra de respecte vers algú", lleialtat de la qual no m'arrepenteixo d'haver ofert.

Però de la mateixa manera que no renuncio a la seva herència perquè me'n sento un lleial partícip; tampoc renuncio a aplicar canvis en les formes, en les polítiques així com a desenvolupar un projecte propi.

Afortunadament, totes les persones, fins i tot les que compartim el mateix espai polític, som diferents, amb les nostres virtuts i els nostres defectes. Per tant, i lògicament, espero gestionar una acció de govern amb el meu estil. Perquè al final del mandat em podran felicitar o criticar, però espero que mai posin en dubte la meva honestedat.

Dic això perquè, si realment volem ser honestos amb la ciutadania, crec que cap dels 21 regidors que avui som aquí podem estar del tot satisfets de com ha anat aquest mandat. No és moment de retrets. Però no ens podem espolsar responsabilitats, ni des del govern ni, si em permeten dir, tampoc des de l'oposició. Les circumstàncies polítiques han estat d'una extrema dificultat i massa sovint aquest govern, s'ha sentit sol, massa sol. A ningú se li escapa que amb 5 regidors de 21 és molt difícil fer les coses. I ho dic amb tota l'autocrítica del món. L'hem fet i la seguirem fent. També els demano humilment a la resta de grups que facin aquest mateix exercici.

La ciutadania ens exigeix, amb tota raó, que li posem les coses fàcils i no difícils. Avui tenim una nova oportunitat d'intentar-ho i ja els anuncio que, de forma immediata, obriré una ronda de converses amb tots els grups municipals per explorar les possibilitats d'arribar fins a final del mandat a acords de governabilitat o de temes de ciutat com ara els pressupostos. Per part meva, mà estesa i màxima voluntat de col·laboració. La majoria de vostès ja coneixen el meu tarannà.

Els avanço també, a vostès i a tota la ciutadania, que començarem a treballar de forma urgent i prioritària en un pla de xoc contra l'incivisme i la inseguretat. Vull fer la vida impossible als incívics i als delinqüents. Ells són els únics responsables de la degradació dels nostres espais públics. El meu compromís avui aquí és combatre-ho amb contundència. Sense treva.

Som també una ciutat bolcada en el sector serveis. El comerç és un motor econòmic de la ciutat. En pocs dies, si pot ser la setmana vinent millor que no la següent, convocaré a totes les associacions de comerciants de la ciutat per consensuar estratègies i solucions a moltes qüestions que sé que els preocupen. A mi també. Algunes coses les podem fer millor, i em refereixo per exemple als efectes de determinades obres en la mobilitat. Aquests projectes són una inversió de futur de la qual tots ens en beneficiarem, però no poden ser una hipoteca pel present, a les portes de la campanya de Nadal.

En els propers dies i setmanes anirem detallant les accions i mesures que vull impulsar en aquesta recta final de mandat perquè vull abordar-les i discutir-les amb tots vostès si realment tenen ganes de fer-ho. Moltes ja s'han activat durant els últims mesos, com ara la futura entrada en servei de la nova concessió de neteja i recollida d'escombraries, la construcció del nou pavelló poliesportiu a tocar l'Olivar Gran o, per exemple, el projecte de l'escola Carme Guasch a l'antiga presó del carrer Sant Pau. Precisament demà presidiré en aquest espai la signatura de l'acord de cessió de les instal·lacions entre els departaments de Justícia i Ensenyament, en el que serà el meu primer acte oficial com a alcalde de Figueres.

Els hi deia al principi que el meu objectiu és que a Figueres s'hi visqui bé i la gent s'hi guanyi la vida. La realitat, malauradament com passa a moltes altres ciutats catalanes, és que tenim uns índexs de pobresa i desigualtat social dels quals no en podem estar precisament orgullosos. Aquest és un tema complex en què hi intervenen, a través dels serveis socials, diferents administracions. Ens hem de conjurar tots per millorar les condicions de vida d'aquestes veïnes i veïns. El meu grup i jo estem convençuts que la millor forma d'acabar amb la pobresa és a través de la generació d'activitat econòmica i en aquesta línia hem de seguir treballant i centrar-hi tots els esforços. En la generació d'activitat econòmica, però també en l'educació i el coneixement. Ahir mateix, en l'entrega d'uns premis a uns joves de l'Institut Olivar Gran els hi afirmava, i avui ho torno a fer que: "Crec fermament en l'educació com a fórmula per al progrés social".

No vull acabar el meu primer discurs com a nou alcalde de Figueres sense fer una sèrie d'agraïments:

En primer lloc vull tenir un record per a la meva família. El meu avi, Pere Masquef, que va ser regidor d'aquest Ajuntament i un impulsor de les associacions de veïns a la ciutat. Era una altra època, però el seu esperit de servei el vaig heretar a casa des de ben petit. Als meus pares, en Paco i la Pepi, dues persones humils i treballadores que em donen el seu suport, tot i que sé que també pateixen per la meva preocupació permanent per Figueres. Si sóc el que avui sóc, gran part del mèrit és seu. D'ells he rebut l'exemple de la cultura de l'esforç, de l'emprenedoria i del servei als altres. D'ells he aprés sobre la necessitat de col.laborar per dur a terme objectius col.lectius que van molt més allà de les simples necessitats personals i egoistes de cadascú de nosaltres. I també d'ells he aprés les virtuts de l'esforç comunitari. Mil vegades he escoltat aquella frase de que Junts arribarem més lluny que sinó anem sols. Moltes gràcies pares.

En segon lloc també vull agrair el suport per part dels regidors que integren actualment el nostre grup municipal i amb els quals hem establert un fort vincle, amb la tasca ingent de tirar endavant aquesta ciutat. Marta Felip, Francesc Cruanyes, Quim Felip i Dolors Pujol. Creguim que no és gens fàcil tirar endavant una Ciutat com Figueres amb només 5 regidors. Això ha suposat molts de sacrificis personals, però tots 5 creiem que per Figueres paga la pena.

Vull agrair també el suport del Partit Demòcrata, el meu partit, els companys de l'executiva de Figueres i als de la direcció comarcal, de vegueria i nacional, que estan incondicionalment al meu costat.

Finalment i per acabar aquest discurs, aquest any que se celebra el cinquantenari de la mort del nostre insigne poeta, Carles Fages de Climent, vull esmentar un epigrama que m'agradaria compartir amb tots els companys de Consistori:

Només hi ha una manera avui de ser regidor:

amb el plat i la cullera

repicar a la processó

No sé si Fages ja pensava que els servidors municipals tindríem moltes dificultats a l'hora d'exercir la nostra tasca, però sense haver d'arribar a repicar amb el plat i la cullera, em comprometo a posar el màxim esforç i la màxima dedicació en aquesta responsabilitat que m'heu encomanat i que només exerceixo com a servei a totes les figuerenques i figuerencs, amb tota humilitat i amb la millor de les il·lusions.

Moltes gràcies i visca Figueres!"