Un grup d'alumnes de l'Institut Olivar Gran de Figueres, dirigit per la professora Anna Ros Sans, ha guanyat el primer premi del Concurs "Medicaments: quin, quan, com", convocat per SIGRE, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat de Barcelona. El treball guanyador ha estat realitzat per Anuar Ajenoui, David Tran, Marc Aznar i Víctor Da França, i té per títol "L'ús adequat dels medicaments".

La proposta està basada en oferir informació per fer un ús adequat dels medicaments, així com indicacions sobre com col·laborar en el correcte reciclatge dels envasos, buits o amb restes de medicaments. Carme Albaladejo, en representació de l'Institut de Ciències de l'Educació, ha destacat que aquest concurs ha estat possible tirar-lo endavant en el marc del projecte d'Aprenentatge i Servei (APS) que es caracteritza per ser una proposta educativa que combina activitats d'aprenentatge amb activitats de servei a la comunitat. Per la seva part, Jordi Piqué, de SIGRE també ha dit que el grup de l'APS és l'ànima d'aquest projecte.

El director de l'Institut Olivar Gran, Rafa González, ha felicitat l'equip guanyador i també la resta de companys del curs, per la seva implicació en el projecte. "Hem fet una bona feina i hem volgut anar més enllà, fent-lo arribar a tot el territori. És per això que vam tirar endavant una campanya de sensibilització adreçada a les famílies, amb els alumnes, a la ciutat de Figueres, amb la col·laboració del Col·legi de Farmacèutics, perquè tothom prengués consciència de la importància del reciclatgte de medicaments".

Josep Brunsó, en representació del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya s'ha mostrat molt satisfet per la qualitat dels treballs presentats en la primera edició del premi de tríptics i ha dit que li va fer una il·lusió especial que fos un institut de Figueres el guanyador.

L'objectiu d'aquest concurs és reconèixer la tasca que els professionals de l'educació estan realitzant des de les institucions docents per crear una cultura en la nostra societat sobre l'ús adequat dels medicaments i el correcte reciclatge dels seus envasos i residus al final de la seva vida útil.

Els alumnes participants, orientats per un professor-tutor, havien de dissenyar un tríptic informatiu sobre l'ús i l'adequada conservació dels medicaments a la llar, així com crear un eslògan que resumís el contingut de la informació que es proporcionés en aquest tríptic.

El treball d'Anuar Ajenoui, David Tran, Marc Aznar i Víctor Da França posa de manifest la necessitat de fer un ús responsable del medicament; la importància que, per a la salut pública i el medi ambient, té el reciclatge dels envasos buits o amb restes de medicaments; i la utilització del Punt SIGRE per realitzar correctament el reciclatge d'aquests residus.

Anuar Ajenoui, David Tran, Marc Aznar i Víctor Da França, tutoritzats per Anna Ros, van fer aquest treball durant el curs passat, quan estudiaven 1r de Batxillerat. Avui aquests nois fan 2n de Batxillerat. Tres d'ells, David, Marc i Víctor han recollit el premi i en el lloc d'Anuar, que aquest curs està en un altre institut, ha pujat un company de classe.

L'inspector del Departament d'Ensenyament, Xavier Barranco, ha destacat el treball competencial que hi ha darrere el projecte guanyador: "Darrere aquest tríptic hi ha molta feina, tot un procés de prensar, de seleccionar, de triar... és un projecte que relaciona la vida real amb la vida acadèmica".

En l'acte ha estat present el segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Figueres, Jordi Masquef, el qual ha volgut posar l'accent en "el talent jove". "Crec fermament que el coneixement i l'educació són fórmules estratègiques per al progrés de la nostra societat", ha manifestat.