La nova àrea verda d'estacionament és a punt d'entrar en funcionament a Figueres. Avui comencen els treballs per pintar les 599 noves places amb què es vol facilitar l'aparcament dels veïns de la Creu de la Mà i el barri de la Presó Vella. El sistema entrarà en funcionament un cop finalitzin els treballs de pintat i es completarà amb les 110 places lliures de l'aparcament gratuït de l'antiga presó.

Segons l'última documentació facilitada per l'Ajuntament, la zona tindrà prop de 600 places en àrea verda (anteriorment el consistori n'havia anunciat 653) i 115 en zona blava. La mesura, però, arriba amb retard. En els darrers mesos han sigut nombroses les dates que s'han anunciat per a la seva implantació: al gener s'anunciava per a la primavera; i a l'estiu (amb les places encara sense funcionament) s'ajornava al setembre. Finalment, els treballs per delimitar les places s'inicien aquest novembre i es podrien començar a utilitzar al desembre.

L'Ajuntament ha calendaritzat el marcatge dels espais de zona verda, que començarà avui i s'allargarà fins al 2 de desembre. És una mesura altament reivindicada pels veïns de la zona, que pateixen problemes d'estacionament. Afecta el sector delimitat pel carrer Sant Pau, la Rambla, el carrer Nou, la plaça de la Creu de la Mà, el carrer Borrassà, avinguda Verge de Montserrat, avinguda Salvador Dalí i carrer Pere III.

Ahir al vespre l'Ajuntament de Figueres va convocar una reunió amb els veïns de la zona durant la qual se'ls va exposar el calendari dels treballs i el funcionament de l'àrea verda. El sistema donarà prioritat a l'estacionament dels residents que podran aparcar els seus vehicles prèviament donats d'alta i pagant una tarifa reduïda (vint cèntims al dia o un euro a la setmana) i sense limitació de temps.

Tindran dret a sol·licitar-ho les persones empadronades a Figueres dins la zona afectada i amb un vehicle al seu nom i al corrent de pagament. També se'n podran beneficiar comerciants de la zona.

Les persones que no siguin residents podran estacionar també a l'àrea verda, però amb un sobrecost del 25% respecte a les zones blaves.

L'Ajuntament va començar a instal·lar a l'estiu els parquímetres que permetran regular l'estacionament de les noves places. La primera experiència va ser al barri d'Enric Morera, i ara el tipus d'estacionament preferent per a veïns s'estén a la Creu de la Mà i la Presó Vella.

El Parc Sol també en vol

El sistema també és reclamat per altres veïns de Figueres, com ara els del Parc Sol. Segons va explicar l'alcaldessa, Marta Felip, l'associació de veïns els ha demanat que també s'implanti al barri, però des del Govern no s'entén com una prioritat: «la proximitat al centre és un criteri determinant per ampliar la zona verda i el que no volem és que proliferi com bolets en punts aïllats a la ciutat». La zona es veu afectada per l'hospital i els usuaris de la zona esportiva.