El port de Roses ha tancat amb 8 escales i 5.200 passatgers, batent un rècord històric en nombre de passatgers, xifres que posiciona la instal·lació i la destinació turística dins la indústria creuerística. Comparativament amb la temporada passada el port ha doblat el nombre d´escales i ha duplicat de llarg els passatgers.

La temporada de creuers ha tingut una durada de sis mesos, ja que es va iniciar el 6 de maig i va finalitzar el 24 d´octubre. Destaca la prolongació de l´activitat de creuers.

Quant a nacionalitats la tipologia de turistes ha estat un 78% britànics, un 4% francesos, un 3% nord-americans un 2% australians un 2% irlandesos, un 1% canadencs i un 1% belgues, i un 9% de diverses nacionalitats.

Les excursions fetes pels turistes de creuer han estat Cadaqués; Figueres i Museu Dalí; Girona; Banyoles i Besalú; Peralada; Begur; i l´Escala i Empúries, entre d´altres.

Aquest any, Roses ha rebut 6 línies de creuer de les quals un 50% han estat de luxe i un 50% de categoria estàndard, mantenint els mateixos percentatges que la temporada anterior. Destaca la fidelització de la companyia Seadream Yacht Club que amb el creuer Seadream I repeteix per segon any consecutiu i l´aposta de la companyia nord-americana Oceania, ben coneguda a la Costa Brava.

El port rosinc ha rebut dues escales inaugurals. El creuer de luxe Sirena de la companyia nord-americana Oceania Cruises i el creuer de categoria estàndard Marella Spirit.El port de Palamós (Baix Empordà) i el port de Roses (Alt Empordà) han tancat la temporada de creuers 2018 amb 54 escales i més de 51.000 passatgers, incrementant un 17% les escales i un 13% els passatgers, respecte a l´any passat. L´impacte econòmic estimat de l´activitat de creuers en els dos ports de la Costa Brava ha estat de 3,8 milions d´euros. Aquest import econòmic s´extreu d´un estudi del sector que estima que cada passatger que desembarca es gastaria una mitjana de 62 euros i cada tripulant que desembarca 23 euros. A més, s´ha de sumar la despesa vinculada al vaixell en concepte de serveis portuaris que és de 6 euros per passatger.

Aquestes xifres se sumen al lideratge del port de Palamós i el gran paper de la destinació turística són peces claus per a l´èxit dels creuers a la Costa Brava. L´activitat de creuers de la Costa Brava incrementa un 17% les escales i un 13% els passatgers, amb un impacte econòmic estimat de 3,8 milions d´euros en el territori. L´activitat de creuers ajuda a desestacionalitzar l´oferta turística i impulsa socioeconòmicament la demarcació gironina. Els dos ports i la destinació turística es promouen en aquest sector amb la marca Costa Brava Cruise Ports, de la qual en foment part: Ports de la Generalitat, el Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, l´Ajuntament de Palamós, l´Ajuntament de Roses, la Cambra de Comerç de Palamós i la Cambra de Comerç de Girona.

Balanç del port de Palamós

El port de Palamós ha tancat aquest divendres una temporada de creuers històrica amb 46 escales i 46.000 passatgers, registrant per segona temporada consecutiva nous rècords en escales i passatgers. Comparativament, les escales han incrementat un 9% i els passatgers un 7%, respecte a la temporada passada. Amb aquests resultats, Palamós consolida una quarantena d´escales per any i s´apropa per primer cop als cinquanta mil passatgers.

La temporada de creuers 2018 es va iniciar el 4 de març i ha finalitzat el 9 de novembre. Els mesos amb major afluència de passatgers han estat octubre amb 9.208 passatgers, seguit del mes de maig amb 7.859 passatgers. Destaca l´afluència de turistes de creuer en temporada baixa.

Aquest any han visitat Palamós un total de 15 línies de creuer que és el resultat de l´estratègia de diversificació promoguda al port de Palamós. D´aquestes companyies, un 53% han estat de luxe i un 43% de categoria estàndard.

Quant a nacionalitats la tipologia de turistes ha estat un 69% britànics, un 13% nord-americans, un 5% alemanys, un 3% irlandesos, un 2% australians, un 1% belgues, un 1% canadencs, i un 6% de nacionalitats vàries. Destaca l´augment del turisme britànic en un 19%, respecte a l´any passat, per l´aposta de la companyia Marella Cruises que ha visitat Palamós amb 17 escales de creuer. Un cop més, es refermen els britànics com els que més visiten la Costa Brava.

Les excursions més sol·licitades pels turistes de creuer han estat Tossa de Mar i Lloret de Mar; Pals, Peratallada i Púbol; Girona; Figueres i Museu Dalí; Platja d´Aro; i Empúries i Begur, entre d´altres.

Palamós ha rebut cinc escales inaugurals amb els creuers: Aidacara, Marella Dream, Marella Explorer, Seabourn Ovation i Viking Star.

Pel que fa a companyies destaca l´estrena de la companyia nord-americana Viking Cruises. El retorn de la naviliera Pullmantur. Així, com la renovada aposta de la companyia britànica Marella Cruises (abans Thomson Cruises) i la fidelització de la naviliera nord-americana de luxe Seabourn Cruise Lines. També cal remarcar la continuïtat de les navilieres nord-americanes de luxe Oceania Cruises, Regent Seves Sea Cruises, Azamara Cruises i Windstar Cruises, la noruega Seadream Yacht Club i l´alemanya Aida Cruises.

L´Star Breeze tanca la temporada a la Costa Brava

L´Star Breeze ha posat punt i final a l´excel·lent temporada de creuers 2018 del port de Palamós. El vaixell ha arribat a les 8.00 hores procedent del port francès de Marsella i preveu salpar a les 18.00 hores cap al port de Barcelona. El creuer porta a bord 200 passatgers, majoritàriament nord-americans, i també canadencs.

El creuer de la companyia estadunidenca de luxe Windstar Cruises té bandera de Malta, una eslora de 134 metres, una mànega de 19 metres i un registre brut de 9.975 tones.