Els deu vots que sumen els regidors d'ERC, CUP, PSC i Compromís d'Esquerres a l'Ajuntament de Figueres han evitat que prosperés, aquest dilluns, el ple extraordinari que havia de ratificar la dimissió de Marta Felip com a alcaldessa. Ciutadans i PP s'han abstingut i només el PDeCAT i els dos regidors no adscrits hi han votat a favor. D'aquesta manera no s'ha pogut celebrar el ple de la manera que estava prevista inicialment. Felip manté l'alcaldia malgrat la seva voluntat de deixar-la i haurà d'esperar al ple ordinari d'aquest dijous per a fer efectiva la renúncia.

La portaveu d'ERC i cap de l'oposició, Agnès Lladó, ha explicat el motius: "Creiem que hi ha un tema de responsabilitat envers tots els ciutadans de Figueres. El que avui hem fet no és una decisió que ens agradi, no ens fa riure. Creiem que als figuerencs i a les figuerenques se'ls ha de tractar amb el màxim respecte".

{C}{C}

L'oposició evita el ple de renúncia de Marta Felip a Figueres

L'oposició evita el ple de renúncia de Marta Felip a Figueres

La sorpresa ha estat majúscula no només per als assistents. També per a la pròpia Felip, que ha admès que no s'esperava aquesta "rebequeria" i ha acusat als grups de fer política del "no pel no".

Els portaveus de les diferents formacions, però, han assegurat als mitjans de comunicació poc després que havien pres la decisió sense sentir-se'n contents però que ho han fet perquè consideren que cal que l'alcaldessa acabi la feina que hi ha pendent. En aquest sentit, l'han acusat de retardar el relleu durant cinc mesos amb l'únic objectiu de posicionar el candidat del PDeCAT a les eleccions de 2019, Jordi Masquef, com a nou alcalde.

També han dit que no se'ls han explicat els acords als quals s'ha arribat amb el número 2, Francesc Cruanyes, perquè renunciés al càrrec que li pertocava i han dit que el govern municipal continua actuant sense tenir-los en compte tot i estar en "clara minoria".

Tots han coincidit que Figueres té greus problemes i que no es pot permetre que es facin "espectacles" com el que, al seu entendre, es pretenia fer amb el ple convocat avui.

La portaveu d'ERC, Agnès Lladó, ha dit, a més, que el ple es va convocar amb "nocturnitat" i que no se'ls pot prendre el pèl "d'aquesta manera, ni a nosaltres ni als ciutadans". En aquest sentit, el portaveu del PSC, Pere Casellas, ha explicat que en comissió informativa d'aquest dilluns s'ha abordat la catalogació de llocs de treball pendent des de 2012 i que cal que Felip "tanqui aquesta carpeta".

Els portaveus han admès que el vot contrari ha estat una demostració de força amb la "eines" que tenen a l'abast. I és que la mateixa Felip ja ha avançat que la seva renúncia s'inclourà a l'ordre del dia del ple ordinari que hi ha previst per dijous a les sis de la tarda i per al qual no s'haurà de votar la urgència. El que haurà d'esperar és el ple per escollir nou alcalde. L'alcaldessa ha dit que també es farà per la via ordinària per evitar un "nou espectacle" i que se celebrarà la setmana que ve.

El relleu, en joc

Sobre la possibilitat de presentar un candidat alternatiu a Masquef, Lladó ha dit que no hi ha "res tancat" però que s'ha parlat "d'aquest tema i de molts altres". En aquest sentit, ha dit que Figueres necessita un govern alternatiu i "fort".

Per la seva banda, Felip ha dit que desconeix si hi ha un front comú en contra del govern municipal però els ha demanat que "siguin seriosos". "Si realment poden presentar una alternativa, que és el que haurien d'haver fet fa dos anys, que es disposin a governar", ha dit. "Però com que no l'han aconseguit l'únic que poden fer són aquestes actuacions lamentables", ha afegit.

En un comunicat, C's també ha lamentat la situació i ha acusat "l'esquerra independentista" d'actuar en contra dels interessos dels ciutadans.