El ple ordinari de Figueres d'aquest dijous ha aprovat aplicar les condicions de treball dels treballadors municipals i la Guàrdia Urbana, que es van acordar a la mesa de negociació. Els punts s'han aprovat amb els vots favorables de tots els grups municipals excepte els dos regidors de ciutadans que s'han abstingut en considerar que no podien acceptar els acords perquè tenien informes negatius de secretaria i intervenció.

La interventora de l'Ajuntament de Figueres ha informat negativament sobre l'acord municipal per augmentar el sou al personal de la Guàrdia Urbana, el del servei de neteja i als treballadors amb sous més baixos. La funcionària recorda que l'any 2012 es va aprovar la catalogació de llocs de treball però que es va suspendre en termes econòmics, en aplicació de la Llei d'Estabilitat Pressupostària.

Per posar llum sobre aquesta qüestió, en cadascun dels punts s'ha aprovat una esmena per demanar un informe jurídic complementari que refermi la legalitat dels acords.

I és que l'Ajuntament va aprovar l'any 2012 una catalogació de llocs de treball però va suspendre la seva aplicació en termes econòmics perquè la Llei d'Estabilitat Pressupostària ho impedia. Malgrat això, els treballadors feia anys que reclamaven que s'apliqués i aquest estiu la tensió va derivar en una vaga de la Guàrdia Urbana (a la qual es va adherir la resta del personal afectat) que va consistir en no fer hores extra.

La mesa de negociació va tancar un acord el mes de setembre, que establia aplicar l'increment a través de complements específics per a la policia, el personal de neteja i els treballadors amb els sous més baixos. Segons ha explicat Felip i el regidor de Recursos Humans, Jordi Masquef, en el cas de la Guàrdia Urbana el cos havia assumit com a "estructurals" les hores extra que havien de fer per manca d'efectius i "aquesta situació s'havia de resoldre". També el personal de neteja i el que té sous més baixos havia assumit nomes tasques no remunerades, segons han explicat.

La interventora municipal va emetre un informe negatiu en relació a aquest acord perquè considera que topa amb la Llei d'Estabilitat Pressupostària i amb la Constitució, pel què fa al principi d'igualtat amb la resta del personal municipal. A més, argumenta que no s'hauria justificat suficientment que els treballadors als que es vol aplicar l'increment hagin vist modificades les seves funcions.

Per això, el ple ha aprovat incloure esmenes als acords per encarregar un informe jurídic que avali que es compleix la llei i que justifiqui els canvis que han experimentat els diferents llocs de treball.

Tots els grups han celebrat la mesura i hi ha donat suport, excepte C's que s'ha abstingut al·legat que no hi podia votar a favor perquè hi havia informes negatius.

Felip ha dit que aquest ha de ser el primer pas per poder acabar aplicant la catalogació de llocs de treball a tot el personal municipal.