El Centre Escolar Empordà de Roses ha participat, aquest primer trimestre, per primer cop, en la "Code week" per tal de compartir amb tota la comunitat educativa totes les pràctiques de programació i robòtica que es realitzen en les diferents etapes escolars.

En una societat cada vegada més tecnificada, va creixent la importància de fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre els joves i, especialment, entre les noies, per tal de donar resposta a totes les exigències. Una eina pedagògica molt valuosa per despertar l'interès per les STEAM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) entre els estudiants, és la robòtica.

És per això que des de fa uns anys, aquesta disciplina ja forma part del Projecte Educatiu del Centre Escolar Empordà per tal de contribuir a potenciar el desenvolupament de les competències i les habilitats de les noies i els nois treballant transversalment els continguts curriculars.

Comencen el projecte de robòtica a Educació infantil amb els Bee-Bots i amb els Blue-Bots, unes abelletes que permeten treballar la programació, la lògica i l'estrategia en un gran nombre d'activitats de matemàtiques, llengua o medi.

En el Cicle Inicial els alumnes de 1r i 2n s'introdueixen en el món de la programació de la mà d'Scratch Jr, una versió simplificada de l'Scratch per a iPad, i amb els ozobots. A partir de 3r i 4t combinen l'Scratch amb el Makey Makey, una placa electrònica de hardware lliure basada en Arduino que permet trobar maneres creatives d'interaccionar amb l'ordinador, tot utilitzant objectes quotidians que només cal que siguin conductors elèctrics.

Els alumnes treballen també amb Lego Wedo una eina fàcil i divertida que permet construir màquines senzilles incorporant sensors de moviment i motors.

Els alumnes de l'últim cicle de Primària desenvolupen el raonament i la seqüènciació lògica, l'aprenentatge per assaig/error i la resolució de problemes mitjançant els LEGO Mindstorms i quan arriben a 1r d'ESO són capaços d'elaborar un mapping utilitzant l'Scratch.

El següent pas en programació és la utilització que es du a terme a partir de l'S4A, acrònim en anglès d'Scratch for Arduino, una modificació de l'Scratch que permet programar la placa Arduino d'una manera senzilla. Amb l'ajuda de diferents components electrònics els alumnes de 3r i 4t podran completar la construcció d'una grua o d'un habitatge domòtic que faran funcionar a través d'una app dissenyada amb l'Appinventor.

Quan arribem a l'última etapa, els alumnes més grans, ja familiaritzats amb els llenguatges de codificació, afronten reptes més complicats construint maquetes i incorporant-hi autòmats programables.

Per últim, l'escola també participa a la First Lego League amb tres equips, un d'ells de recent incorporació en la categoria júnior.

Concients que les noies i els nois s'han de preparar per un món cada vegada més complex, el Centre Escolar Empordà aposta per un aprenentatge que fomenti l'experimentació, la creativitat, l'autonomia i el treball en equip per formar alumnes que siguin competents i compromesos amb el món que els envolta.