Les obres d'ampliació de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Figueres estan a la recta final. Les màquines ja han marxat de la instal·lació i els nous vasos ja estan en procés de proves. Fonts de l'Ajuntament informen que la nova infraestructura s'inaugurarà, si tot va segons la previsió, el dia 22 de novembre.

Els treballs, que van començar el juliol del 2017, tenien una durada prevista d'11 mesos, tot i que s'han allargat uns mesos més. Les obres han consistit en la construcció d'un nou reactor i un decantador secundari que hauran de garantir la reducció del nitrogen, tal com exigeix la Unió Europea.

La intervenció estava pressupostada en 6.826.513,41 euros, però, finalment, es va adjudicar a la baixa per 4.908.263,14 euros a l'empresa Aquambiente.

L'actuació és una mesura d'urgència que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va haver d'adoptar a instàncies del Tribunal de Justícia de la Unió Europa. Aquest ens va dictaminar l'any 2016, arran d'una denúncia de la Comissió Europea, que l'EDAR de Figueres no garantia el tractament adequat de les aigües residuals. En concret, el centre incomplia la directiva sobre nutrients de l'any 2014.

Fa anys es va projectar la construcció d'un nou equipament a Vilatenim però, finalment, es va optar per reformar les actuals instal·lacions i adaptar-les als requeriments europeus.

Els nous tractaments asseguraren que les aigües ja tractades, que s'aboquen al rec del Mal Pas i que acaben desembocant al riu Muga, arriben amb suficient qualitat. Aquestes instal·lacions estan gestionades per l'empresa Fisersa.

A banda de la construcció d'un nou reactor i un decantador secundari, els treballs d'adequació que s'estan realitzant a l'equipament, s'han complementat amb l'ampliació de la línia de tractament de fangs i un nou edifici de taller i deshidratació, en un altre indret de la mateixa parcel·la.

Les actuals instal·lacions es van posar en marxa l'any 1982 i es van remodelar per primera i última vegada l'any 1993, quan es va ampliar amb una segona línia de tractament per a les aigües residuals. La depuradora té capacitat per a tractar més de 17.000 metres cúbics al dia i no només dona servei a Figueres, sinó que també ho fa a Vilafant, els nuclis de Vilatenim i Hostalets de Llers, a més del polígon industrial de Santa Llogaia d'Àlguema.