L'Ajuntament de Roses ha aprovat inicialment el projecte per crear un recorregut visitable pel rocam costaner de la punta Poncella de Roses amb afloraments geològics amb 300 milions d'anys d'història. Es tracta de registres de moviments que es van produir fa milions d'anys dins l'escorça terrestre en roques que posteriorment afloraren a la superfície per diversos processos, entre ells la creació de la serralada pirinenca. Des de fa anys científics d'arreu del món s'apropen a la població per visitar aquests elements.

El rocallam està situat entre el Far i la platja de Canyelles petites. Experts d'arreu del món van començar a visitar aquesta zona fa uns anys i la van situar «entre les millors del món».

Es tracta d'uns afloraments molt accessibles, a peu de la carretera i davant de mar, de gran valor científic i didàctic a l'extrem Sud Est de la península de Cap de Creus també amb un alt valor geològic.

L'any 1999, el Departament de Medi Ambient va veure la conveniència de disposar d'un primer Inventari d'Espais d'Interès Geològic de Catalunya (IEIGC). L'objectiu fonamental d'aquest inventari és donar a conèixer el patrimoni geològic de Catalunya, un valor cultural que sovint es troba amenaçat.

Segons el Mapa de localitats (geòtops i geozones) de l'Inventari d'Espais d'Interès Geològic de Catalunya, Roses, amb les Zones de cisalla, es localitza al geòtop 163.

Els geòlegs Jordi Carreras i Elena Druguet, del Departament de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona el descriuen com un dels pocs que hi ha al món i que són dels més visitats tant per estudiants com per investigadors.

En concret s'explica que les zones de cisalla són «bandes de deformació que responen a moviments que es produïren a l'interior d'aquesta massa granítica quan fa uns 280 milions d'anys es trobava a l'interior de l'escorça a diversos quilòmetres de profunditat». Els moviments interiors van quedar registrats.

La serralada pirinenca

Circumstàncies posteriors, entre elles, l'aixecament de la serralada pirinenca, van fer que les roques sortissin a la superfície. Els diferents processos queden marcats a les roques. Això permet observar els registres que van deixar sobre les roques els processos geològics i que són processos com els que s'estan produint en l'actualitat en zones tectònicament actives com a la costa pacífica del continent Nord-Americà.

De màxim interès científic

Pels geòlegs, «la singularitat d'aquest aflorament va que es pugui qualificar com de màxim interès a nivell d'ensenyament superior i científic» i que es pot aprofitar per donar-li una divulgació per a un públic més ampli.

El Projecte d'adequació paisatgística del patrimoni geològic del rocam costaner a les rodalies del Far de Roses que s'ha aprovat inicialment, respon a la voluntat municipal i de la comunitat científica especialista (del departament de Geologia de la Universitat de Barcelona per «crear un espai de GEO conservació de Roses, accessible i didàctic».

El projecte, que està a exposició pública delimita un recorregut per donar accessibilitat fins als afloraments i, a més, el relaciona amb l'entorn.

El rocam en aquest moment requereix de tasques prèvies de neteja. Primer es retirarà la vegetació invasiva i la terra sobreposada sobre el substrat de quars diorita. També es retirarà runa abocada de manera incontrolada. De fet, a la descripció dels geòlegs constaten la degradació que ha patit la zona.

Tot seguit el projecte contempla crear una escala i una passera que permeti l'accés sobre les roques per poder observar les formacions. El recorregut serà explicatiu amb alguns punts clau.

La primera porta d'accés serà sobre la carretera de Canyelles per recollir els fluxos dels quals recorren el camí de ronda i que baixen per les escales des del Castell de la Trinitat. Una segona porta estarà entre el camí de ronda i el nou projecte d'urbanització en curs sobre el Far. La tercera serà des del Far. La iniciativa permetrà posar en valor i apropar aquest patrimoni.