Marta Felip ha vist frustrada la seva intenció de renunciar a l'alcaldia de Figueres aquest dilluns, 5 de novembre, en un ple extraordinari, després que els grups municipals d'esquerres (ERC, CUP, PSC i Compromís) s'han unit en bloc per fer valer la seva força sobre la minoria de l'equip de govern.

Bocabadats i estupefactes es van quedar tots els assistents a la sala de plens, incloent-hi la resta de regidors de la taula, quan en el recompte de vots a la urgència de la convocatòria va guanyar la suma de «no», els dels deu membres dels grups d'esquerres. Cs i PP es va abstenir (tres vots, ja que el regidor popular Diego Borrego va excusar la seva assistència) i els dos regidors no adscrits, Manuel Toro i Núria Galimany, es van posicionar al costat del PDeCAT (set vots).

Marta Felip havia escenificat una renúncia acompanyada dels seus familiars, dels exalcaldes que la van precedir, d'alcaldes i autoritats de la comarca, d'amics, d'expectació mediàtica, però el bloqueig exercit pel gruix de l'oposició li ha frustrat sortir per la porta gran.

Ella assegura que no s'esperava la reacció dels quatre grups d'esquerres, que qualifica de «rebequeria» i que, segons afirma, li ha fet sentir «vergonya aliena» i «impotència». «Aquest és un reflex de l'actual mandat, de la política del no pel no. La ciutat no es mereix això, es mereix més seriositat. Les divergències s'han de resoldre d'una altra manera», lamentava l'alcaldessa.

La seva idea era renunciar aquest dilluns, cedir la vara de l'alcaldia provisionalment al primer tinent d'alcalde, Francesc Cruanyes, fins a aquest dijous, 8 de novembre, i aleshores treure a votació, en un ple, el relleu a l'alcaldia. Els plans no han sortit de la forma estimada, però ella es manté ferma en la seva marxa per dedicar-se plenament al seu càrrec a la Generalitat, per una altra via: «En el ple ordinari, donaré compte de la meva renúncia i haurem d'esperar una setmana per fer el relleu a l'alcaldia». En aquest sentit, Marta Felip manté la seva aposta perquè el seu successor sigui Jordi Masquef.

Crònica d'un ple de Figueres amb final frustrat

Crònica d'un ple de Figueres amb final frustrat

Temes pendents

Temes pendents

Tot i que ERC, CUP, PSC i Compromís han aconseguit un consens per obstaculitzar els propòsits de l'alcaldessa, els seus portaveus donen un missatge difús sobre si mantindran l'acord a l'hora de votar un nou alcalde. Allò amb què sí que es posen d'acord és en l'argumentació que esgrimeixen per justificar la seva postura en el ple. La regidora d'ERC, Agnès Lladó, visiblement nerviosa, admetia que no els ha agradat impedir que Marta Felip marxés, però considerava que ho havien de fer d'aquesta manera perquè no pot deixar la ciutat sense haver tancat carpetes d'assumptes de ciutat importants.

Crònica d'un ple de Figueres amb final inesperat

Crònica d'un ple de Figueres amb final inesperat

En els mateixos termes es va expressar el portaveu de la CUP, Toni Garcia, afegint un altre criteri compartit pels quatre grups: «Fa cinc mesos que esperem la renúncia de l'alcaldessa, però aquest pas l'ha volgut fer quan ha tingut resolts els seus interessos partidistes».

Crònica d'un ple de Figueres amb final inesperat (3)

Crònica d'un ple de Figueres amb final inesperat (3)

Per la seva part, el socialista Pere Casellas va lamentar que Marta Felip vulgui marxar «deixant a mig fer» temes com, per exemple, l'expedient per aplicar la valoració i catalogació dels llocs de treball de l'Ajuntament, un expedient que porta sis anys sobre la taula.

Crònica d'un ple de Figueres amb final inesperat (2)

Crònica d'un ple de Figueres amb final inesperat (2)

Finalment, Òscar Vergés, de Compromís d'Esquerres per Figueres, va voler insistir en la «falta de diàleg continuada de l'equip de govern amb l'oposició».

Els regidors de Ciutadans i del Partit Popular, Héctor Amelló i Maria Àngels Olmedo, van reprovar el vot negatiu dels grups d'esquerres, que van coincidir a titllar de «ridícul». «Les esquerres juguen al bloqueig absolut de la ciutat i això que han fet avui era innecessari. L'únic que han aconseguit ha estat malmetre la imatge de Figueres», va reblar Amelló. «He sortit fatal de la sala de plens. Sí que Marta Felip fa temps que no fa les coses bé, però crec que aquest no era el moment per posar-li pals a les rodes», segons Maria Àngels Olmedo.

Entre el públic de la sala de plens, comentaris en veu baixa un cop finalitzada la sessió, que va durar menys de cinc minuts. Entre les expressions de sorpresa, un adjectiu que es repetia: «Surrealista».