El recorregut a peu des de l'estació del TAV Figueres-Vilafant fins al centre de la ciutat evidencia l'incivisme i la brutícia que pateix la zona oest de Figueres, on viu majoritàriament la comunitat d'ètnia gitana. Els abocaments incontrolats a la riera són habituals: bosses d'escombraries, garrafes i ampolles de plàstic, llaunes, sabates i diversos objectes com un tricicle i un cotxet es van acumulant a part descoberta de la riera.

Malgrat que a escassos metres de distància hi ha contenidors i papereres on dipositar els residus, els abocaments a la part descoberta de la riera persisteixen. Uns metres més endavant, el torrent queda soterrat i ja no s'hi pot llançar la brossa des de la superfície com si es tractés d'un contenidor més.

No és una riera de cabal abundant i només hi baixa aigua en època de pluges. Però si les escombraries i els objectes que s'hi han abocat no es retiren, l'aigua ho podria arrossegar fins les galeries subterrànies que travessen la ciutat d'est a oest.

Des del PSC, s'ha denunciat la degradació de la zona i la mala imatge que dona als visitants que en només baixar de l'estació del TAV es topen amb l'incivisme. «Us imagineu baixar del tren i trobar-vos aquestes escombraries?», es pregunta el portaveu dels socialistes, Pere Casellas.

Per al socialista el problema recau en el fet que a Figueres «no es mantenen les coses» i reclama revitalitzar el sector oest de la ciutat per fer-lo «digne». Casellas, a més, culpa el govern del PDeCAT de «voler viure d'esquenes a l'estació» i de no perseguir els incívics.

Incivisme persistent

Incivisme persistentL'incivisme en aquesta zona de la ciutat no és cap novetat. De fet, aconseguir que els carrers estiguin nets i sensibilitzar els veïns del sector oest en temes de civisme és un dels principals reptes de ciutat. Ja amb aquest objectiu, la brigada de bones pràctiques del barri de Sant Joan -integrada per veïns de la zona- va enregistrar el videoclip A tu verita, que pretenia conscienciar sobre la neteja dels carrers, el civisme i el reciclatge.

Però la manca de sensibilització en aquesta matèria no és exclusiu d'aquest sector, sinó que al centre de Figueres és habitual trobar els contenidors plens a vessar que provoquen l'acumulació d'escombraries a peu de carrer i mobles i andròmines a la via pública. «Els incívics són presents a tot arreu, però hi ha zones de la ciutat que es netegen millor que altres», puntualitza Casellas, que afegeix: «hi ha barris que sembla que són de segona a ulls del govern».

Amb aquest objectiu, l'estiu passat l'Ajuntament va desplegar un dispositiu especial per recollir mobles i andròmines a peu de carrer del barri de Sant Joan i el Culubret.

Els abocaments incontrolats són un problema crònic d'algunes zones de l'Alt Empordà i a Figueres hi ha altres punts que pateixen aquests abocaments.