La Xarxa de Competències Bàsiques està formada per un grup de docents que reflexionen i actuen en equip per transformar l'escola en un espai que afavoreixi l'aprenentatge. El Servei Educatiu de l'Alt Empordà ha esdevingut seu, per primer cop, d'aquest programa a les comarques gironines, i en la primera jornada de treball han participat els coordinadors Maria Ojuel i Francesc Segura.

ENTREVISTA A MARIA OJUEL I FRANCESC SEGURA

ENTREVISTA A MARIA OJUEL I FRANCESC SEGURA

Com funciona la Xarxa de Competències Bàsiques?

Maria Ojuel (M.O.): És una modalitat de formació docent que està dins dels programes del Departament d'Ensenyament. Aquesta modalitat està basada en l'aprenentatge entre iguals, molt horitzontal, i connecta en xarxa docents de centres educatius diversos. La xarxa ajuda al desenvolupament professional del docent, tant individualment com col·lectivament, i acaba tenint un impacte en la transformació dels centres. El programa està adreçat a les escoles i els instituts públics de Catalunya.

Els docents interactuen?

Francesc Segura (F.S.): D'això es tracta i ens interessa molt aquesta interacció. Si pensem en una xarxa neuronal, els punts de connexió són els que donen més qualitat a aquest aprenentatge. Els mestres i els centres aprenen els uns dels altres.

Quina valoració fan de la xarxa a l'Alt Empordà?

F.S: Cada xarxa que hi ha a Catalunya té entre 25 i 50 centres de Primària i Secundària distribuïts per tot el territori català. L'estrena de l'Alt Empordà ha estat brillant, tenint en compte que ha reunit a la vora de cinquanta centres. Altres xarxes han començat amb pocs centres i de mica en mica han anat creixent, però, aquí, el debut ha estat espectacular.

Com es posen en pràctica les formacions que imparteix la Xarxa?

F. S.: Cada cicle de cursos es focalitza en un aspecte que ens interessa per motius metodològics o d'avaluació. Actualment, aquest focus està sobre el treball globalitzat dels continguts. Es tracta que allò que abordem, perquè els alumnes aprenguin, sigui cada cop més transversal, més globalitzat i no tan parcialitzat.

I com es fa?

M.O.: En lloc de dividir els aprenentatges per matemàtiques, medi, biologia... es dona una nova visió al currículum per competències, però, sense deixar de treballar les matemàtiques, el medi o la biologia. Es dona més importància al conjunt, al món real. Alguns li posen l'etiqueta de treball per projectes, però són treballs globalitzats entre diferents àrees. Als centres, els donem un full de ruta per realitzar projectes que poden ajudar els docents a la reflexió per a la millora. Aleshores, demanem als docents que vagin documentant com es desenvolupa el projecte, com si fos un diari.

Hi ha un portal web per compartir aquesta informació?

F. S.: Hem creat un bloc i no és tant per informar sobre el projecte, sinó per explicar què va passant a mesura que es desenvolupa el projecte. És un diari que escriuen els docents sobre aquelles coses amb les quals se'n surten bé i aquelles que són més dificultoses. Per això, ajuda a la reflexió. Cada vegada som més conscients que aprenem a mesura que reflexionem sobre com hem après. Aquest exercici que fan els docents és el mateix que s'ha de fer amb els alumnes.

M.O.: Si volem que els alumnes siguin capaços de reflexionar entorn d'allò que aprenen, nosaltres, com a docents, hem de saber-ho fer, també. I aquesta és una part important a treballar.

Quina relació té la Xarxa de Competències Bàsiques i les proves de nivell, també anomenades Competències Bàsiques?

M.O.: Aquest any farà disset anys que va néixer la Xarxa de Competències Bàsiques justament coincidint amb les primeres proves de competències bàsiques que va programar el Departament d'Ensenyament. En aquella època, hi va haver un petit grup de centres que van començar a reflexionar sobre la utilitat de les proves i sobre els resultats, com a eina de millora. El concepte «millora» està dins de l'ADN del programa. A més, la manera de reflexionar va ser compartint amb altres centres la manera de fer-ho. El programa s'ha diversificat, però manté el nom.

*Marta Ojuel és professora de Secundària i Francesc Segura és mestre de Primària, i estan en comissió de serveis al Departament d'Ensenyament.

LA XARXA DE COMPETÈNCIES BÀSIQUES EN XIFRES

LA XARXA DE COMPETÈNCIES BÀSIQUES EN XIFRES

En l'àmbit de Catalunya

49 Centres de Recursos Pedagògics

561 centres educatius

9.000 docents

En l'àmbit de les comarques gironines

49 centres educatius

85 coordinadors

4 Centres de Recursos Pedagògics (SE del Pla de L'Estany, SE del Ripollès, SE de l'Alt Empordà i SE de La Selva 1)

En l'àmbit de l'Alt Empordà

23 centres educatius

46 coordinadors

327 professors implicats

INFANTIL I PRIMÀRIA

  • Borrassà - ESC Sant Andreu
  • Castelló d'Empúries - ESC Ruiz Amado
  • Castelló d'Empúries - ESC El Bruel
  • El Port de la Selva - ESC Les Clisques -ZER Cap de Creus
  • Figueres - ESC Parc de les Aigües
  • Figueres - ESC Josep Pous i Pagès
  • Figueres - ESC Sant Pau
  • La Jonquera - ESC Josep Peñuelas del Rio
  • L'Armentera - ESC Fluvianets
  • L'Escala - ESC Empúries
  • L'Escala - ESC L'Esculapi
  • Llançà - ESC Pompeu Fabra
  • Navata ESC Joaquim Vallmajó
  • Sant Miquel de Fluvià - ESC Vallgarriga
  • Sant Pere Pescador - ESC Llagut
  • Saus-Camallera - ESC Terraprims
  • Vilafant ESC - Les Mèlies
  • Vilafant - CEE Mare de Déu del Mont

SECUNDÀRIA

  • Empuriabrava - INS Empuriabrava
  • Figueres - INS Alexandre Deulofeu
  • Figueres - INS Olivar Gran
  • Llançà - INS de Llançà
  • Vilafant - INS de Vilafant

Primera trobada al Servei Educatiu de l'Alt Empordà. Gairebé un centenar de docents de 49 instituts i escoles de les comarques gironines es van reunir, en una sessió de treball, el 25 d'octubre, per planificar actuacions de millora educativa en el marc de la Xarxa de Competències Bàsiques. Durant la trobada, David Vilalta, assessor i consultor educatiu de l'Institut de Ciències de l'Educació de la UAB va fer una conferència sobre el treball per projectes.