La ciutat de Figueres estarà inclosa en una prova pilot de la Generalitat de Catalunya amb l'objectiu de desenvolupar les dades de façana comercial i crear una nova llei que reguli els BID. És l'acrònim de Business Improvement District (Districtes de Millora Empresarial) i és un model comercial que s'aplica als Estats Units amb molt d'èxit.

L'objectiu dels BID és conservar l'essència del comerç local i de proximitat creant un sistema on els mateixos botiguers decideixen en què revertir els diners, és a dir, corresponsabilitzar tots els locals comercials -fins i tot les multinacionals- en la dinamització i manteniment dels carrers amb una aportació econòmica.

Per exemple, si a un carrer hi ha molt d'incivisme, els afectats poden arribar a prendre mesures al respecte, però, si al carrer tenen unes altres mancances, poden organitzar activitats per potenciar el pas de clients.

Per tal de debatre sobre aquestes qüestions, Comerç Figueres Associació prepara una sessió per parlar sobre l'estat del sector a la ciutat i posar sobre la taula el sistema de BIDs com a una eina que pot donar una nova vida al comerç de proximitat. Aquest acte es farà el proper dia 15 de novembre a les 9 del vespre al Cinema Las Vegas.

Comerç Figueres remarca que la convocatòria estarà oberta a tothom i es dividirà en diversos blocs temàtics. També tenen la intenció d'elaborar un document de conclusions perquè els partits polítics les puguin tenir en compte a l'hora d'elaborar els programes electorals per a l'any vinent i que proposin noves propostes a partir de les mancances exposades pel sector.

L'entitat de comerciants figuerenca ha realitzat una anàlisi dels locals comercials que es troben dins la zona d'excepcionalitat turística. L'estudi d'elaboració pròpia conclou que de 762 locals, 621 estan ocupats per establiments en actiu, cinc comerços menys que el mes d'abril passat. El fet, però, és que les xifres demostren que malgrat que es tanquen alguns locals sempre hi ha noves obertures.

El gerent de l'entitat, Carles Tubert, posa l'accent en el canvi de la tipologia dels establiments: «L'oferta no es destrueix, sinó que es transforma. Veiem com botigues de roba i complements tanquen, però n'obren de serveis a les persones com clíniques dentals o depilació, per posar dos exemples». Aquesta classe de negocis abans obrien en primers pisos i ara s'atreveixen a instal·lar-se en locals comercials.

Tot i que pel que fa al nombre de tancaments consideren que la percepció ciutadana és pitjor que la realitat i que el nombre de tancaments és assimilable amb el d'altres poblacions com Figueres.

Consideren, però, que hi ha un nombre molt elevat de locals buits i que en aquest cas, des de la política, s'hauria de propiciar l'ocupació d'aquests locals.