Àlex Hernández (1977) és l'alcalde de Cabanes, el poble on va néixer fa 41 anys. Tot i haver estudiat empresarials i treballat d'assessor financer, sempre havia tingut vocació municipalista. Això explica per què s'implica en política amb 21 anys i es converteix en regidor en l'últim mandat de l'alcalde Josep Terrats (CiU). Hernández recupera la continuïtat de la llista de Convergència i Unió l'any 2011, quan agafa el rol d'alcalde després de dos mandats d'Esquerra Republicana de Catalunya. Després de set anys, parlem amb ell dels projectes que s'han fet i que es faran.

- Quan va agafar l'alcaldia, amb quina situació es va trobar?

- Amb un poble que tenia dèficit pel que fa a la gestió i als equipaments. Vuit anys després puc dir que les dues assignatures s'han aprovat, i amb bona nota. Justament aquesta setmana hem liquidat l'últim préstec que tenia l'Ajuntament, i podem dir que l'activitat d'inversions està en ple funcionament.

- Quina és la primera actuació que va fer al poble?

- Tapiar unes finestres de l'espai que ara és la sala del nou sindicat. Era un espai buit amb les finestres obertes, i hi entraven coloms. Ho vaig tancar per protegir la coberta de fusta. Vam anar rehabilitant l'espai fins a convertir-lo en una sala polivalent inaugurada fa un any. Disposa d'un equip multimèdia i està pensada per cobrir diferents tipus d'activitats. Fins ara, tot això es feia a la sala de ball, però era un espai massa gran per a depèn de quines activitats.

- Al llarg d'aquest temps, quins projectes més s'han dut a terme?

- N'hi ha diversos. Primer, el recentment inaugurat pati de l'escola, que compta amb un espai d'aparcaments al costat. En una altra actuació també vam anivellar el pàrquing de la zona esportiva. La reforma d'aquesta zona és una demanda històrica del municipi, ja que afecta també la gent que passa per la carretera que connecta Sant Climent amb Pont de Molins. El següent pas serà asfaltar i tapar les canalitzacions. Una altra acció destacada va ser l'alliberament de pressió fiscal per part de l'Ajuntament, després que el Ministeri fes una revisió cadastral i obligués a apujar l'import de l'IBI dels ciutadans del poble. Era una norma sobrevinguda, obligatòria i que hauria escanyat la gent. Altres actuacions van ser l'adaptació del parc infantil de Can Brusés, o bé el canvi a la lluminària municipal al sistema LED, que s'ha fet en fases i que gairebé està acabada.

- De quin projecte se sent més orgullós?

- D'un que, precisament, és dels menys importants per qüestió de volum i notorietat. És l'adequació del cementiri, feta durant el primer mandat. Tenia un aspecte lleig i descuidat, i li vam fer un rentat de cara, a més d'arreglar les cobertes en què hi havia filtracions. Va ser una actuació molt ben acceptada pel poble.

- Estan a punt d'iniciar-se les obres del nou pàrquing.

- Sí. Estem habilitant un nou pàrquing a l'accés sud del municipi, a la part de la carretera que ve de Figueres. La zona tindrà una base de sauló i se situarà a la part més propera al nucli urbà. A l'altre extrem hi deixarem una zona diàfana per poder fer-hi activitats i concerts a l'aire lliure. Aquest projecte estarà llest abans d'acabar aquest any.

- Aquesta zona podrà donar aparcament als usuaris de la zona d'equipaments?

- És la intenció. Al costat hi ha el cafè, la sala polivalent del sindicat, la sala de ball, el servei de correus, Ràdio Cabanes, sales d'entitats, un magatzem i el nou dispensari, que està en construcció. És un punt molt important del municipi, i per això hem unit tots els serveis allà.

- El dispensari mèdic que s'està creant és de construcció nova?

- Es fa des de zero. L'actual dispensari era molt precari, no s'ajustava a les normatives actuals, hi havia problemes de filtracions d'aigua i la rampa d'accés per a minusvàlids era massa pronunciada. Els mateixos professionals de l'Àrea Bàsica de Salut ens havien traslladat que «no era un espai dramàtic, però tampoc l'adequat». Vam decidir fer un edifici nou amb diverses zones, i treballant colze a colze amb els professionals que donaran el servei, per saber quines eren les seves necessitats. L'equipament s'inaugurarà el primer trimestre de l'any vinent, i hi ha 120.000 euros invertits.

- El curs passat us vau adherir al model d'escola 0-12. Què és?

- És un nou concepte d'educació en què la llar d'infants forma part de l'escola. La llar segueix sent de titularitat municipal, però ho gestiona ensenyament.

- Esteu contents dels resultats?

- Molt. Els nens senten que formen part de l'escola des del minut zero. També estem molt contents de la bona resposta que hem tingut per part de l'equip docent, i és que la directora de l'escola és també la directora de la llar.

- Es tornarà a presentar?

- Sí, tot i que hi haurà canvis a la llista. Em torno a presentar perquè vull seguir estant al servei dels ciutadans. Aquest aire de proximitat permet tenir quasi 2.000 ulls per saber què passa al municipi. A més a més, encara queden molts projectes pendents com ara acabar d'asfaltar alguns trams; treballar el nou POUM, ja que el planejament del 82 no s'ajusta a la realitat actual del municipi; i fer els nous vestidors per a la zona esportiva.

Cabanes inaugura 1.200 metres quadrats de pati de l'escola i un pàrquing amb 19 places al costat

L'escola municipal de Cabanes va inaugurar, el divendres passat 26 d'octubre a la tarda, una nova part de pati i un nou aparcament al costat del centre.

Després d'adquirir una finca darrere del centre educatiu, l'Ajuntament va convertir un espai de 1.200 metres quadrats en una pista de futbol i un hort per als alumnes, entre d'altres. «Els treballs d'ampliació del pati eren una necessitat que tenia l'escola», explica l'alcalde, Àlex Hernández. Aquesta necessitat es va fer més evident a partir del 2009, quan un pic de natalitat va fer que l'escola es quedés curta d'espai i necessités ser redimensionada.

A part d'això, el consistori també ha habilitat un espai d'aparcament de 500 metres quadrats al costat del pati de l'escola. Aquest espai està obert a tothom i disposa de 19 places d'aparcament lliure, una de les quals està habilitada per a minusvàlids.

El nou espai d'aparcament té la intenció de descongestionar l'accés al centre educatiu, que fins ara suposava risc per als nens, ja que a la porta s'hi acumulaven molts vehicles dels pares, i les voreres estaven situades al mateix nivell que l'asfalt.