La Iaeden ha advertit la Generalitat de la "irregular tramitació" d'una granja de gairebé dos mil porcs a 90 metres de l'estany de Serra-Seguer que pertany al sistema hidrogràfic de les Basses de l'Albera. Consideren que posa en perill la biodiversitat de l'estany i que incompleix altres normatives com la proximitat a la zona militar de Sant Climent, a menys de dos mil metres.

L'entitat alerta que és una zona que està catalogada com a hàbitat d'interès comunitari prioritari per la Unió Europea com a tipus d'hàbitat naturals d´interès comunitari per la conservació i dels quals es necessari designar zones especials de conservació (ZEC).

Segons l'entitat, "l'expedient administratiu ha ignorat la presència de l´estany i per aquesta raó ho hem posat en coneixement a les diferents administracions públiques".

S'ha posat en coneixement de la Direcció General de Biodiversitat, l'Agència Catalana de l´Aigua i l'ajuntament de Sant Climent Sescebes.

"Esperem que l´expedient es tramiti de nou amb totes les garanties i lluitarem per demostrar que aquesta activitat intensiva porcina és incompatible amb la conservació d´un estany d´especial conservació", remarquen.

Al·legacions a la tramitació

L'entitat ha presentat al·legacions a l'Ajuntament de Sant Climent Sescebes en les quals exposa, en primer lloc, els efectes negatius per la proximitat de l'estany.

"Caldria estudiar amb detall per comprovar si, a causa del projecte es poden veure afectades negativament la qualitat de les aigües, la vegetació i la fauna d'alt interès que hi habita i, per tant, la funcionalitat ecològica d´aquest ecosistema".

En segon lloc apunten que hi ha hagut manca d'informació al municipi veí de Capmany on també hi ha part de la superfície de l'estany.

Les al·legacions també posen de manifest que hi ha una manca de definició dels serveis més bàsics pel funcionament de l'explotació ramadera.

Iaeden constata, a més, que el projecte exposat al públic contempla el trasllat dels purins a Colomers, a 84 quilòmetres de distància de la granja. "Considerem sospitós que si cal abocar purins tan lluny és perquè no es disposa de terrenys adjacents per fer aquesta pràctica o no es té confiança amb les pràctiques del promotor del projecte", diu l'entitat.

Finalment exposa que està a una distància inferior de 2000 metres de la tanca que delimita la zona militar de Sant Climent Sescebes, un fet que no s'ha considerat i que vulneraria la llei 8/1975 per trobar-se massa a prop d'unes instal·lacions per la defensa nacional.

Demanen que s'aturi el projecte que s'està tramitant de l'exercici de l'activitat d'explotació ramadera a la finca Els Aspres per tal de procedir a una tramitació ambiental del projecte d'acord amb la proximitat d´un estany dins el sistema de Basses de l´Albera i inclosa en l´Inventari de Zones Humides i tots els altres arguments que justifiquen aquesta al·legació.

L'estany apareix a l'inventari de zones humides de la Generalitat com un "petit estany d'unes 3,7 Ha, situat al terme municipal de Sant Climent Sescebes, relativament proper als Estanys dels Tòrlits i a d'altres estanys del massís de l'Albera" i afegeix que "es tracta d'un estany parcialment dessecat per l'obertura de rases de drenatge, que s'inunda temporalment, tal com posa de manifest l'existència de zones amb herbassars humits, mulladius i restes algals sobre les pedres o el sòl, d'una coloració característica.