La violència de gènere és un drama que es comença a manifestar en l'adolescència. Fins i tot, molts infants, encara avui, creixen amb la percepció d'un model masculí fort i d'una dona encasellada en la família i les tasques domèstiques. L'Àrea de Benestar Social de l'Ajuntament de Roses prepara un curs de prevenció de la violència de gènere per a mestres i professors de tots els centres educatius del municipi, precisament per dotar-los d'eines de sensibilització sobre els rols i els estereotips de gènere i per facilitar-los possibles deteccions de situacions problemàtiques entre els alumnats.

El responsable de l'Àrea de Benestar Social de Roses, el regidor Marc Danés, explica que, fa dos anys, que l'Ajuntament destina 15.000 euros a un programa, denominat Identitats, que promou accions en les escoles i els instituts per a la prevenció de la violència de gènere.

«Aquestes accions són en forma de conte per als més petits i en forma de xerrades i de tallers per als més grans», informa. L'administració local vol fer un pas més a l'hora d'abordar aquest fenomen i, aquest curs, posarà en marxa, com a novetat, la formació adreçada al professorat.

Obtenció de punts

Obtenció de punts

Des de l'Ajuntament es treballa, a hores d'ara, per establir una col·laboració amb la Universitat de Girona i perquè el curs estigui regulat pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat. «La idea és que els mestres i els professors que facin el curs obtinguin punts per la seva formació», explica Marc Danés.

El regidor assenyala que l'experiència ha demostrat que hi ha joves adolescents que exerceixen un control exagerat sobre les seves parelles, ja sigui per la roba que vesteixen o pel seguiment que fan de l'activitat del seu mòbil. «Hem d'anar al gra i aturar qualsevol signe de violència a aquestes edats», afirma el responsable de Benestar Social, el qual també posa l'exemple dels nens i les nenes d'Infantil i Primària que confonen els rols de gènere.

La formació que s'està preparant per a docents és previst que abasti totes les etapes educatives, des d'Infantil fins a Batxillerat i cicles. La voluntat del consistori és que el curs es pugui impartir durant la primavera del 2019 i que el professorat ja estigui format de cara al curs 2019-2020.

Més novetats de l'àrea

Més novetats de l'àrea

Marc Danés va donar una pinzellada d'aquesta iniciativa en la xerrada que va oferir, fa uns dies, a Ca l'Anita, dedicada als serveis i recursos que destina l'Ajuntament de Roses a prestacions socials i polítiques d'atenció a les persones.

Una altra de les novetats que va explicar, referent a la seva àrea, és la propera implantació d'un centre obert encarregat d'aportar suport escolar i un seguiment personalitzat per atendre les necessitats educatives i socials de nens i adolescents amb perill d'exclusió social. El regidor va avançar també la incorporació d'un ajut econòmic destinat a les famílies monoparentals per al pagament de l'Impost de Béns Immobles, que s'aplicarà de forma imminent a Roses.