La col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» segueix traient al carrer nous volums de la sèrie monografies amb el propòsit de complir amb la comesa que tots els municipis de les comarques gironines en puguin tenir publicada una. En aquesta ocasió, el protagonista és el municipi d’Albanyà.

La presentació d’aquesta publicació, escrita per Joan Carreres i Josep Vilar, tindrà lloc a la Sala d’Albanyà el proper dissabte 3 de novembre, a les 12.30 hores.

Aquest llibre és el número 194 de la col·lecció, editada per la Diputació de Girona conjuntament amb l’Obra Social “la Caixa”. Al llarg d’aquesta notable quantitat de volums publicats, la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» ha fet un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines mitjançant les seves dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d’abast general).

La presentació serà a càrrec d’Albert Piñeira, vicepresident segon de la Diputació de Girona; Joan Fàbregas, alcalde d'Albanyà; Rosa Maria Gil, directora de la col·lecció; i els autors del llibre Josep Vilar i Joan Carreras.

El llibre

Seguint amb les coordenades pròpies dels «Quaderns de la Revista de Girona», el llibre és una monografia que pretén oferir una panoràmica general dels aspectes històrics, culturals, socials i geogràfics, passats i presents, que han configurat el municipi d’Albanyà (amb l’annexió de l’antic municipi de Bassegoda). La monografia és el resultat de fusionar els fets històrics més remarcables amb esdeveniments de caràcter social, lúdic i tradicional i també amb aportacions inèdites extretes dels arxius històrics i parroquials i recollides en la memòria oral de la gent més gran.

Albanyà es troba situat al nord-est de la comarca de l’Alt Empordà, a la capçalera de la Muga, en la zona anomenada Garrotxa d’Empordà. De fet, fins l’any 1969 una part destacable del terme actual formava part de la comarca de la Garrotxa; l’antic municipi de Bassegoda, que aquell any es va annexionar a Albanyà.

Joan Carreres (Viladamat, 1976) és fisioterapeuta. És autor dels llibres La vall de Campmajor: Un secret per descobrir (2011), Fluvià (2015), Masos i molins de Sant Aniol de Finestres: Vida, records i transformació (2017), La Muga (2017) i El Comerç, els oficis i la indústria a Sant Jaume de Llierca: Passat i present (2018). També ha col·laborat en el llibre Els pobles oblidats (2014) i ha escrit diversos textos etnològics, excursionistes i geogràfics per a publicacions com ara Les Garrotxes, Les Alberes, Ecoxarxa, el Butlletí del Consorci de l'Alta Garrotxa i la Revista de Girona.

Josep Vilar i Vergés (Argelaguer, 1961) és enginyer tècnic. Ha participat en escrits de temàtica històrica i etnològica relacionats amb l’Alta Garrotxa a la revista del Centre Excursionista d’Olot. És col·laborador de les revistes El Brull, de Montagut i Oix, i L'Argelaga, d’Argelaguer, i de la publicació intercomarcal Les Garrotxes. És autor de les monografies d’Argelaguer (2009) i de Montagut i Oix (2013) i de la guia Els trabucaires (2017), totes tres publicacions d’aquesta mateixa col·lecció.