El darrer dia 20 d'octubre, l´Associació de Voluntaris de Protecció Civil va celebrar la seva festa anual. Encara hi ha molta gent que els pregunta quines tasques desenvolupen. El fet és que aquestes associacions de voluntaris són vitals en esdeveniments de masses o en situacions d´emergència.

Quan es va crear l´Associació de Voluntaris de Protecció Civil a Figueres?

A finals d´any de l´any 2013. L´associació va néixer sense seu i al cap d´uns mesos ens vam traslladar al local actual.

Per què us fundeu?

Perquè hi havia una mancança. Antigament hi havia una associació que no estava activada. Com que la Generalitat recomana que en poblacions de més de 20.000 habitants hi ha d´haver un pla de protecció civil, vam creure convenient fundar l´associació.

Per a tots aquells que no ho sàpiguen, què fa protecció civil?

Estem sota el comandament de la Guàrdia Urbana, el regidor de seguretat ciutadana i l´alcaldessa. Bàsicament fem tot allò que ens encomanen, donem suport a la Policia Municipal en situacions on es requereixen més efectius, com per exemple al Festival Acústica vigilant que no es puguin produir aglomeracions o a la Cursa de la Dona delimitant el circuit i vigilant que cap vehicle circuli per on no toca. Anem on creuen que serem útils.

Només feu tasques en esdeveniments?

No! També ens activen en alguna emergència on creuen que podem realitzar una tasca, per exemple quan s´ha de fer recerca d´alguna persona. Un cop, durant unes hores, vam buscar un senyor que es va perdre i el vam trobar que s´havia quedat enganxat en el marge d´un camí.

Recorda quina va ser la primera actuació que van fer l´any 2013?

Vull recordar que va ser la nit de Reis del 2014. Hi participem cada any acompanyant la cercavila i vigilant que la mainada no envaeixi l´espai de les carrosses o tancant algun carrer que malgrat haver-hi tanques sempre hi ha algun cotxe que s´escola.

I la gent us fa cas?

Normalment sí, la gent fa cas. Si et poses en un lloc conflictiu per la mobilitat, menys guapo et diuen de tot. Has de prendre calma i explicar-te el millor que puguis.

La gent sap què fa l´Associació de protecció civil o us pregunten?

Ara la gent ens comença a conèixer i ja sabem la tasca que fem però et trobes gent que et pregunta i llavors els expliquem que som una associació de voluntaris que sense ànim de lucre donem un cop de mà en qüestions de seguretat.

I quanta gent sou a l´associació.

Som una vintena de voluntaris.

I qualsevol pot ser voluntari?

Sí, si és major de divuit anys i ha fet un curset que convoca la Generalitat. El curs té unes hores presencials i unes altres de telemàtiques.

Què us ensenyen en aquests cursets?

Com tractar la gent en situacions d´emergència, t´ensenyen a fer funcionar el desfibril·lador... en definitiva et donen aquelles bases d´actuació per poder ajudar al màxim en una emergència.

Què us uneix?

Curiosament, un 80% som radioaficionats.

Què ho fa això?

El radioaficionat és una persona que s´avé a col·laborar, fer favors i donar servei, per exemple, quan hi ha una inundació, fent d´enllaç. Com que ho portes a la sang molts hem coincidit a l´associació.

Parlant de ràdios, us coor­dineu a través de la xarxa Rescat?

No disposem encara del walkie de la xarxa Rescat que proporciona la Generalitat. Aquests aparells els donen per ordre i nosaltres estem a la llista, per tant, hi haurà un moment que tindrem els walkies i ens podrem comunicar directament amb la policia.

I entre vosaltres com us organitzeu?

Imagina´t que la Guàrdia Urbana demana voluntaris per a la Cursa de la Dona. Internament ho anunciem i tots aquells que tenen disponibilitat aquell dia s´apunten.

Sou prou voluntaris?

Podem atendre les demandes que ens fan però farien falta més voluntaris. Excepte tres, la resta treballen i no tenen disponibilitat total. Hi hauria d´haver més gent voluntària. De fet, ara estem pendents del curset que ha de fer la Generalitat perquè s´incorporin dos o tres efectius que estan pendents de fer la formació reglamentària.

Cada quant us activen?

Setmanalment tenim alguna activitat.

Quantes hores dediqueu de manera voluntària a protecció civil?

Jo en quatre anys hi he dedicat 728 hores. La ­disponibilitat va en funció de la situació personal de cadascun, hi ha gent que hi ha dedicat 300 o 400 hores.

Quin és perfil del voluntari?

És molt variat. Tenim des d´una advocada,un professor d´institut, un mosso d´esquadra fins a jubilats.

Em fa l´efecte, pel que m´explica, que la relació va més enllà de fer la feina de voluntari

Hi ha molt bon rotllo i quan acabem el servei anem a dinar o prendre alguna cosa. Pagant-s´ho cadascú de la seva butxaca, eh!

Fa poc heu estrenat un vehicle

Tenim un vehicle nostre i un altre de nou places, que és el que tenim des de fa un mes, i que ens deixa l´Ajuntament de Figueres.

Esteu ben equipats?

Sí. Pel que fa material no ens podem queixar, tenim tot allò necessari. Només ens falta una cosa: més voluntaris.