Una petició a través de la plataforma Change.org reclama a l'Ajuntament de Figueres que canviï la direcció de la Protectora d'Animals i Plantes de la ciutat. És la segona campanya que s'inicia en dos anys amb el mateix objectiu, el d'aconseguir que els animals acollits siguin «tractats i cuidats dignament». En aquests moments, a les seves instal·lacions tenen uns 150 gossos i uns 80 gats.

La iniciativa ja suma més de 3.200 signatures, tenen la intenció d'arribar a les 5.000, i denuncia el «dolor i patiment» en què diuen que es troben els animals. A més, també alerta de presumptes «irregularitats» en la seva gestió.

Però des de la presidència de la protectora, Alberto Màrquez, defensa que les instal·lacions «passen tots els conctrols de la Generlitat, la Sepreona i els forestals. Som els únics que reunim tots els requisits». A més, afegeix que la de Figueres és la gossera amb «menys mortaldat de la província».

Per contra, la impulsora de la campanya, sota el nom de Carolina González, assegura que a l'actual gossera hi «moren gossos en baralles pels seus companys de gàbia causades per l'estrés». Segons Márquez són situacions aïllades: «Només ha passat una o dues vegades en tot l'any i és a causa de l'efecte dominant dins la mateixa bandada».

Les instal·lacions de la gossera estan massificades i el mateix Márquez insisteix en què estan saturades de gossos de les anomenades races potencialment perilloses. «La gent no els vol i queden eclipsats pels de races més comunes», explica. Tot i això, assegura que aquest estiu han notat un descens en els gossos recollits per abandonament.

És precisament aquesta saturació d'unes instal·lacions que els impulsors de la campanya qualifiquen d'«insuficients» la que propicia les baralles entre animals. «L'entrada massiva de gossos, molts d'ells mal considerats gossos potencialment perillosos, continua afavorint la sobrepoblació d'unes instal·lacions més que insuficients», diuen.

Trasllat a la nova gossera

La campanya també reclama que s'agilitzi la construcció de la nova protectora que el Consell Comarcal ha previst a la zona de Pedret i Marzà i en la qual hi participaran diversos ajuntaments de la comarca, entre ells l'Ajuntament de Figueres. Però mentre les instal·lacions encara no són una realitat, volen que es rellevi Alberto Márquez de la direcció de la gossera.

Per contra, Márquez s'oposa frontalment al trasllat dels animals a la futura protectora, ja que considera que la proximitat amb l'abocador és perjudicial pels gats i gossos. «El fum que genera fa que els animals perdin l'olfacte, no hi ha ni un arbre al voltant. És una presó per a gossos», sentencia. Considera, a més, que es perdria la funció del voluntariat perquè passaria a estar gestionada per funcionaris. «Perd tot el tracte humà», insisteix.

Les denúncies de la campanya de recollida de firmes se sumen a les de la pàgina de Facebook «Informer Protectora de Figueres», a través de la qual també es posen de manifest les presumptes irregularitats.

En aquesta mateixa pàgina, s'alertava el passat 2 d'octubre de la mort d'un gos presumptament en una baralla en una gàbia a la gossera de Figueres.

A més, també critiquen la «nula seguretat», en referència als presumptes casos de gossos robats de les instal·lacions.

En només dos anys, ja s'han impulsat dues campanyes que reclamen el canvi de direcció, actualment en mans d'Alberto Márquez. La petició es va tancar amb més de 3.000 adherits, però el canvi en la gestió no va arribar. El càrrec és escollit a través de la junta de l'associació.