La reforma de l'emblemàtic edifici del cafè Royal de la Rambla ja ha començat. L'Ajuntament de Figueres va aprovar la llicència per la reforma integral de l'immoble el gener del 2017 i les obres transformaran l'espai per donar-li nous usos. Els pisos superiors es destinaran a oficines i la planta baixa, on hi havia hagut durant 99 anys el mític cafè Royal, serà un local comercial.

Segons han explicat fonts municipals, les plantes superiors acollirien les noves oficines de la promotora immobiliària Nova Cadiesa, també propietària de l'edifici. Actualment ocupa un local al carrer Besalú. La reforma de la planta baixa, però, haurà de protegir els elements catalogats.

Les obres s'han dividit en dues fases i en una primera ja es va rehabilitar la façana superior. Ara els treballs se centren a l'interior de l'edifici i a la façana del local.

Després d'un extens historial de litigis entre la propietat, la família Miquel, i l'arrendatari, Josep Matas, el cafè Royal va abaixar definitivament la persiana el 22 de desembre de 2016, 99 anys després que obrís les portes l'any 1917. Era un dels cafès més antics de la ciutat, juntament el cafè Continental -actualment també desaparegut-. Però la propietat tenia altres projectes per a l'edifici. Amb la fi dels lloguers antics el 2014 van començar els problemes per a l'històric establiment. La propietat va portar el cas als jutjats que van desestimar la demanda. Tot i això, ambdues parts haurien arribat a un acord i el Royal no va ser a temps de celebrar el centenari de l'obertura.

Per les taules del cafè hi han passat personatges de rellevància cultural com el pintor Salvador Dalí, l'escriptor Carles Fages de Climent o el cineasta Luis Buñuel.

L'Ajuntament el va declarar Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), per la qual cosa la intervenció que s'hi està executant haurà de conservar elements de fusteria, el paviment, miralls, penjadors metàlics i anuncis comercials. L'acord del ple -del novembre del 2013- es comprometia a preservar tots aquets elements «en la mesura del possible».

La reforma, però, permetrà recuperar l'edifici, que es trobava visiblement deteriorat. De fet, un any abans del tancament definitiu, s'hi van executar obres de manteniment d'urgència per assegurar els sostres i les estructures, que estaven en molt mal estat.

Transformant el centre històric

Un cop finalitzi l'obra, Figueres sumarà un edifici més al llistat d'edificis històrics reformats i contirbuirà a la dignificació dels entorns del carrer Sant Pau. Paral·lelament també s'està rehabilitant la Casa Romaguera, a la plaça Gala-Salvador Dalí, i un edifici apuntalat a la plaça de les Patates.

En dos anys, la Rambla ha perdut els dos cafès més antics de la ciutat. Primer el cafè Royal i el passat mes d'abril, el bar Continental, on actualment hi ha un establiment de la cadena de menjar Foster's Hollywood.