Tres nadius angloparlants apropen la seva llengua i la seva cultura a les aules de Figueres i Vilafant, amb el projecte English Corner Institut in Alt Empordà.

Mckinnon Haldor Brenholtz, que ve de l'estat nord-americà de Washington, i Tilly Darragh, que és de Wisconsin, són els auxiliars de conversa d'anglès que, aquest curs, treballen la competència oral amb alumnes de 4t d'ESO dels instituts públics de Figueres. Courtney Farley, que és del comtat anglès d'Essex, és l'auxiliar de conversa a l'Institut de Vilafant i al cicle superior de les escoles vilafantenques.

Les professores d'anglès Gemma Martínez i Lídia Canet, coordinadores del projecte a Figueres i Vilafant, respectivament, expliquen com són d'important, per als alumnes, les sessions pràctiques amb els auxiliars de conversa per millorar l'expressió oral en anglès, per conèixer la realitat cultural dels països d'on provenen i també com a eina de motivació en l'aprenentatge d'un idioma estranger.

Aquesta activitat pedagògica es desenvolupa, sempre, en horari lectiu i coincidint amb la matèria d'anglès. Cada centre gestiona el temps de què disposa l'auxiliar de conversa per organitzar les sessions a la seva manera: dins l'aula o fora de l'aula, durant tota una hora seguida o fraccionant el temps, amb grups més reduïts o més nombrosos...

«A Figueres, hem ancorat el projecte a 4t d'ESO amb la idea de millorar les competències bàsiques», comenta Gemma Martínez, mentre que Lídia Canet assenyala que, a l'Institut de Vilafant, tenen la possibilitat d'ampliar els nivells i facilitar la conversa amb els auxiliars des de 3r d'ESO fins a 2n de Batxillerat.

Els tres joves nadius tenen en comú, no només la seva inquietud per viure una experiència fora del seu país, sinó també la seva pràctica docent. Aquesta feina els reporta un petit sou i fan una estada, durant tot el curs escolar, a pensió completa, establerts en cases de famílies d'alumnes.

Les coordinadores del projecte comenten que el primer quadrimestre està cobert, pel que fa a l'allotjament i la manutenció, però que, en vista al segon quadrimestre, caldrà fer una nova convocatòria de famílies interessades a acollir els joves auxiliars a casa seva.

English Corner Institut in Alt Empordà és un projecte col·laboratiu entre els centres educatius de Figueres i Vilafant, els ajuntaments de Figueres i Vilafant i el Servei Educatiu de l'Alt Empordà. Hi participen els instituts Cendrassos, Olivar Gran, Alexandre Deulofeu, Narcís Monturiol, Ramon Muntaner, Vilafant i les escoles Les Mèlies i Sol i Vent.