Fem aquesta entrevista a la biblioteca del poble, un espai que s´ha dinamitzat molt des que Teixidor és a l´alcaldia. Quan parles amb l´alcaldessa t´adones que té un tarannà germànic, quan engega un projecte es cuida que tot es realitzi com toca. Parlem dels projectes realitzats i de futur.

Què us va ajudar a arribar a l´alcaldia?

La gent va veure les ganes que teníem de treballar pel poble i els projectes que proposàvem. Jo crec que van percebre que fins ara no s´havien fet les coses bé. Els polítics hi són per treballar.

Per què ho diu?

Si tens una gran estructura, no deu ser així, però en un poble l´alcalde o alcaldessa hi ha de posar moltes hores.

El cas és que quan vau entrar us vau trobar un ajuntament endeutat, no?

No et pots imaginar el que ens vam trobar. L´equip de govern anterior no va invertir, i tampoc hi va dedicar prou hores. En arribar vam veure que hi havia molta cosa per fer, alhora que ens anaven trucant molts proveïdors. L´Ajuntament tenia 288.000 euros pendents de pagament!

I què van fer?

Vam veure que no podríem executar molts dels compromisos del programa perquè vam considerar que el que primer havíem de fer era pagar. Durant dos anys no vam poder fer gaire res, més enllà de prosseguir amb les activitats habituals del poble. Mirant d´estalviar tot el que podíem i fer contenció de la despesa.

I en aquests dos anys, com van realitzar aquesta tasca de contenció?

Vam optimitzar el funcionament de l´Ajuntament alhora que vam anar afrontant la falta de manteniment. Per exemple, vam canviar el vehicle de la brigada.

El poble va entendre aquestes mesures d´estalvi?

Era una necessitat i s´havia de fer tant sí com no. Ens vam revisar tots els contractes. Per exemple, vam ajustar el contracte de l´enllumenat públic. Pel que fa a la ­telefonia vam passar d´una despesa anual de 16.000 euros a uns 5.000.

Com estan avui dia?

Econòmicament bé, però el nostre plantejament no és només econòmic. Volem que la gent del poble es torni a implicar en coses del poble. Hem intentat donar suport a totes les entitats i iniciatives que han sorgit al poble. Ara tenim una associació esportiva, els Tocavents, vam arreglar els gegants i ara tenim geganters i ­músics. També s´ha engegat una associació que es cuida dels gats de carrer. Aquest és el nostre tarannà.

Fomentar l´associacionisme i la vida del poble?

El poble ha canviat i s´ha implicat. Hem fomentat tot un seguit d´activitats gratuïtes. Dansa, tallers de gimnàstica mental, tenim un dinamitzador a l´escola i hem incrementat les activitats culturals a la festa major.

I pel que fa a projectes?

Com a grans projectes vam intentar fer una deixalleria i comprar l´antic cinema, però no ho vam poder fer realitat. Farem un edifici de multiusos, amb una part d´usos socioculturals i una altra com a magatzem municipal. Aquest projecte ja ha sortit a licitació per un import de 393.223 euros, tot i que esperem que s´adjusiqui per un import més baix. Ja tenim pensat el finançament, una part estarà subvencionat.

Quan serà una realitat?

Començaran cap al mes de gener i té un termini d´execució d´uns sis mesos.

Què més tenen sobre la taula?

Hem fet una intervenció al cementiri muncipal que gairebé ja està acabada. Hem invertit uns 70.000 euros. Només ens quedarà reformar una part que està en estat ruïnós que haurem de fer en uns anys. També hem reformat els carrers amb el suport de la Diputació. Li hem donat un tractament que no és asfaltatge perquè les xarxes de subministraments estan molt malmeses. No considero correcte gastar-nos diners per tornar a obrir els carrers en poc temps.

Per tant seria un dels projectes de futur.

Sí, s´hauria de fer un gran projecte de reurbanització i soterrament de subministraments, i anar-lo executant per trams. És una cosa que s´ha d´atacar l´any que ve.

També heu treballat per incorporar l´administració electrònica, no?

Sí, aquest no era el nostre projecte però hi hem arribat gràcies a la implicació d´una persona de l´Ajuntament, en Jaume. Està gairebé implantat al cent per cent.

Quins avantatges té?

Organització. Ens facilita molt la feina interna i els ciutadans també se´n poden beneficiar.

Pel que fa a la construcció del càmping, què va passar?

Aquesta proposta, que venia d´abans, ens pensàvem que era d´interès del poble. A més estàvem obligats a tramitar-ho.

T´agrada aquesta feina?

A mi m´emplena i m´agrada molt fer coses pel meu poble. Veig que en quatre anys no arribes a poder fer moltes coses. Hem canviat el xip i ara tothom treballa a una.

Per tant, es tornarà a presentar?

Faig el que m´agrada, vaig contenta a la feina i amb energia. Després de tres anys i mig, i veient que encara queda molt per fer, sí que em presentaré. Les coses s´han d´acabar. Quatre anys és poc, vuit està bé. Més endavant haurem de buscar gent jove i trobar una nova alcaldessa, més que un alcalde, que pugui donar continuïtat i estigui disposat no només a ser alcalde, sinó a fer feina i treballar pel poble.