El Parc Natural del Cap de Creus ha confirmat la presència a Catalunya del tallarol xerraire oriental, un ocell migratori molt difícil d'observar a tot l'Estat i que és propi d'Àsia. L'observació d'un d'aquests ocells va tenir lloc a Cala Joncols, en el marc del Cap de Creus Autumn Weekend. Durant aquestes jornades, que van tenir lloc entre el 19 i el 21 d'octubre, també s'ha confirmat la segona cita del mosquiter reietó. La primera vegada que es va veure a Catalunya va ser l'any 2000 al parc del Guinardó de Barcelona. Una cinquantena de visitants ha participat en el Cap de Creus Autumn Weekend, on s'han observat 77 espècies i s'han fet més d'un miler d'anellaments.

És el tercer any que el Parc Natural del Cap de Creus acull el Cap de Creus Autumn Weekend, un esdeveniment coorganitzat amb l´Institut Català d´Ornitologia (ICO), amb la col·laboració del Grup de Natura de la Institució Alt Empordanesa per a la Defensa i l´Estudi de la Natura (IAEDEN) i els Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà (APNAE).

A més del tallarol xerraire oriental i del mosquiter reietó, es van poder veure algunes espècies molt escasses al parc, com ara sis mosquiters de doble ratlla, una espècie siberiana que cada any té més observacions al país, i un pela-roques.

L´anellament d´exemplars, que es va fer des de la Vall de Montjoi i el Mas de Rabassers de Baix, també va permetre comprovar el seu estat de salut i registrar les seves mesures, abans de tornar a ser alliberats.

La ubicació del Cap de Creus és privilegiada per acollir una gran diversitat d'aus, envoltat en gran part pel mar Mediterrani i amb moltes valls interiors i petits racons forestals que permeten que molts ocells trobin aixopluc quan hi ha mal temps o tramuntana. També per als ocells marins és un espai de referència, perquè troben fàcilment aliment.