La Guia Peñin ha qualificat d'excel·lents 83 dels 241 vins de la DO Empordà puntuats a la prestigiosa publicació. La xifra, que suposa un 35% dels vins analitzats, dobla l'aconseguida a la guia l'any 2015, quan 43 van assolir aquesta categoria. A més i per segona vegada a la història, un vi empordanès, el negre Peralada Aires de Garbet 2015, ha aconseguit la qualificació d'excepcional, amb 95 punts. De la resta de vins puntuats, gairebé tots han aconseguit bona nota (entre 85 i 89 punts). Per cellers, el de Peralada és precisament el que han aconseguit més excel·lents, amb 15 vins, seguit de Vinyes d'Olivardots, amb 9 i del Celler Cooperatiu d'Espolla, amb 8 o el Mas Llunes, amb 7.

Un 35% dels 241 vins empordanesos puntuats a la Guia Peñin de 2019 han assolit la categoria d'excel·lent (amb entre 90 i 94 punts). En totals, són 83 els vins que han aconseguit aquesta qualificació, un més que a la guia de 2018 i el doble respecte dels 43 de l'any 2015.

A més i per segona vegada a la història, un vi empordanès, el negre Peralada Aires de Garbet 2015, ha assolit la qualificació d'excepcional, amb 95 punts. Tres vins més han assolit els 94 punts. Es tracta de dos més del celler Peralada -el negre Finca Garbet 2015 i el dolç Peralada Garnatxa de l'Empordà 12 anys- i un del celler Vinyes dels Aspres -el dolç Bac de les Ginesteres-.Un total de 13 vins han assolit 93 punts i pel què fa a la resta, la majoria han rebut entre 85 i 89 punts.

Per cellers, el de Peralada és el que ha aconseguit més excel·lents, amb 15 vins, seguit de Vinyes d'Olivardots amb 9, del Celler Cooperatiu d'Espolla amb 8, Mas Llunes amb 7, Espelt amb 6, i Vinyes dels Aspres i Martí i Fabra, amb 5.

Els negres, els vins estrella

Els vins negres empordanesos, els més majoritaris a la denominació, acaparen la majoria d'excel·lents a la Guia Peñín 2019, amb el 50% del total. A continuació, hi figuren els vins blancs, amb un 31,8%; els dolços, amb un 15%, mentre que els rosats i escumosos, concentren el 2% i l'1,2%, respectivament.

La guia valora els vins de 27 cellers DO Empordà, 20 dels quals aconsegueixen situar un o més vins a la categoria d'excel·lent, pràcticament els mateixos resultats de l'edició vigent. Els autors de la prestigiosa publicació asseguren que els blanc són "frescos, fàcils de beure i saborosos". Dels negres en destaquen que s'ha passat d'elaborat vins novells a "bolcar-se en la creació de vins de criança, amb molt d'equilibri entre fruita, fusta i saborosos matisos balsàmics". Pel què fa als dolços, remarquen "la dolçor i pastositat en boca" i, finalment, dels rosats diuen que "són frescos, fruitals i de bona acidesa".