L'Ajuntament del Port de la Selva ja ha donat l'ordre que es retiri la dessalinitzadora provisional que es va instal·lar a l'agost pels alts nivells de salinització dels aqüífers que han recuperat la normalitat amb les darreres pluges. A més, tenen a punt noves mesures per si es produeix un nou episodi de sequera. El darrer temporal ha deixat alguns danys, com esllavissades a la carretera que porta al monestir de Sant Pere de Rodes.

Els nivells de salinització màxims que havia tingut el Port de la Selva abans d'aquest estiu eren de 700 mg/l. Quan els aqüífers es recuperaven tardaven entre cinc dies i una setmana a tornar a la normalitat.

L'alcalde del Port, Josep Maria Cervera, constata que aquest estiu es va arribar a 3000 mg/l a la sortida de l'aqüífer i per això, «veurem si amb una setmana en fem prou o faran falta més dies». Tot i això, remarca que «estem segurs que la recuperarem» i per això han donat ordre que es comenci a retirar la dessalinitzadora provisional que des de l'agost ha permès garantir l'aigua d'ús de boca.

Els nivells de salinització es mesuren tres cops per setmana.

Amb els aqüífers plens d'aigua nova de pluja s'anirà desplaçant la salada. A més, en omplir-se les rieres també s'han omplert els pous.

Per això es podrà retirar la dessalinitzadora mòbil que es va contractar a l'agost. Ha funcionat durant aquests mesos però té un cost elevat de setze mil euros la setmana.

Mesures alternatives

Malgrat la nova situació, Josep Maria Cervera deixa clar que «continuem treballant amb totes les alternatives perquè, tan si continua plovent com si tenim tres anys de sequera puguem garantir l'aigua d'ús de boca».

La mesura més imminent és la connexió a la xarxa d'abastiment d'aigua de Llançà que es proveeix de l'embassament de Darnius. Durant l'hivern, al municipi veí els en sobra i podran vendre'n al Port de la Selva, que així guardarà reserves per l'època de més despesa d'aigua. Algunes de les connexions ja estan instal·lades per posar la mesura en marxa aviat. «Mentre no necessiti tota l'aigua Llançà, tirarem d'aquesta reserva», diu Cervera.

Serà una connexió precària perquè a mitjà termini, la idea és connectar-se directament a l'embassament de Darnius. En aquest cas disposen del projecte i continuen treballant per posar-la en marxa.

El darrer temporal de pluja i mar d'aquesta setmana ha omplert d'aigua els aqüífers del Port però també ha causat alguns danys que l'Ajuntament ja ha començat a reparar.

Hi ha problemes als accessos a Sant Pere de Rodes, on s'han produït esllavissades. També s'ha descalçat el pont del camí de ronda de la riera de la Vall.