La mortalitat per càncer de mama es redueix un 2,6% cada any a Catalunya, segons les dades del Departament de Salut, que assenyala que actualment la supervivència als cinc anys de les dones diagnosticades és del 86,5%, una taxa similar a la dels països europeus amb millor supervivència.

Aquesta millora es deu a diversos factors, com el Circuit de diagnòstic ràpid, que facilita, davant la sospita d'un càncer de mama, l'accés al tractament o el seguiment de les unitats de consell genètic quan hi ha risc de patir un càncer hereditari, però n'hi ha dos especialment significatius. Per una banda, els avenços en el tractament de la malaltia, i per l'altra, el programa de cribratge de Salut, que l'any passat va permetre detectar precoçment 122 nous casos a les comarques gironines, segons les dades de la memòria de la regió sanitària de Girona del Servei Català de la Salut (CatSalut).

Durant l'any 2017 es van convidar més de 420.000 catalanes al programa de detecció precoç; com en els darrers anys, un 66% hi va participar, el que va permetre detectar més de 1.200 tumors, bona part dels quals en fases inicials, quan la probabilitat de curació és superior. A Girona, la participació al programa va ser del 64,3%, si bé hi ha variabilitat entre els territoris, d'entre un 60,2% i un 82,9%.

En total, l'any 2017 es van diagnosticar uns 430 casos nous de càncer de mama en dones a la demarcació i prop d'una desena en homes, segons les dades del Registre del Càncer a Girona (CanGir) de l'Institut Català d'Oncologia (ICO). Amb aquestes xifres, el càncer de mama és el tumor més freqüent entre la població femenina, ja que representa el 28% de tots els tumors malignes detectats en dones, tant a Girona com al conjunt de Catalunya.

L'any 2017 es van diagnosticar a Catalunya 4.516 casos de càncer de mama i va causar la mort a 979 dones, una vuitantena de les quals a Girona.

El 22,6% de les dones diagnosticades són més grans de 74 anys, una proporció que, segons Salut, l'any 2025 creixerà fins al 23,7% per l'augment a la població de dones d'aquesta franja d'edat.