El Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha tornat a ser reconegut per part de l'Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartró (ASPAPEL), dins el programa 'Tu Papel 21, Municipios', amb el qual es premia l'excel·lència en la gestió de la recollida selectiva de paper i cartró, la consolidació del cicle sostenible del paper i l'esforç en la millora contínua. Ara s'ha rebut físicament el guardó, que reconeix la feina feta des de l'administració comarcal en la promoció i millor del reciclatge.

Al llarg de les darreres setmanes una trentena de municipis i entitats supramunicipals d'arreu de l'Estat han rebut el guardó d'ASPAPEL que els permet situar-se a l'elit del reciclatge de qualitat i que visualitza aquest reconeixement. Tot i que inicialment la Pajarita Azul s'ha dipositat al despatx de la presidenta del Consell Comarcal, Montse Mindan, la intenció és que ocupi un lloc de relleu a les instal·lacions del Centre de Tractament de Residus (CTR), les emblemàtiques instal·lacions de reciclatge que el Consell Comarcal va inaugurar l'any passat al terme municipal de Pedret i Marzà.

Des d'ASPAPEL assenyalen que "la Pajarita Azul, missatgera del reciclatge, visita l'Alt Empordà per agrair als seus habitants la seva col·laboració i animar-los a continuar participant en el reciclatge, perquè la seva implicació ha resultat clau per obtenir aquesta distinció. Niant a l'Alt Empordà pretén a més posar en valor la feina del Consell Comarcal i els seus habitants i col·laborar amb ells com a mascota de la qualitat i la millora contínua de la recollida selectiva de paper i cartró".

Reconeixement 2018

Des de l'àrea de Medi Ambient, es va participar en la segona edició d'aquest programa, sense cap cost per l'ens comarcal, facilitant a ASPAPEL tota la informació relativa a la gestió que es realitza amb els residus de paper i cartró, la qual s'avalua a través de diferents indicadors, identificant els punts de millora que progressivament es poden anar corregint.

L'avaluació analitza 21 indicadors, distribuïts en cinc apartats: recollida del contenidor blau, recollides complementàries, informació i conscienciació ciutadana, regulació i planificació i resultats i traçabilitat fins al reciclatge final. Cada indicador es valora amb un barem i la puntuació màxima que es pot aconseguir és de 100 punts. Si bé l'any 2017 es van obtenir 68 punts, enguany s'han augmentat dues unitats, situant-se als 70 punts, a partir dels quals ja s'atorguen les tres Pajaritas.

De Catalunya també s'han guardonat amb tres Pajaritas a l'Ajuntament de Lleida, amb dos a l'Ajuntament de Barcelona, Sant Boi de Llobregat, Reus i el Prat de Llobregat, i amb una Pajarita a Eco-Equip de Terrassa. El lliurament de les 'Pajaritas Azules' 2018 va tenir lloc el passat 15 de març a Madrid.

La certificació d'aquest programa permet auditar el servei i obtenir un millor control de la gestió del paper i cartró, el que serveix per augmentar la qualitat i eficàcia del treball que es desenvolupa en aquesta matèria, i, per tant, les administracions sotmeses a aquest control poden mantenir, incrementar o perdre aquest reconeixement traduït en "Pajaritas Azules".

Municipis guardonats

Gairebé nou milions de ciutadans, que resideixen en les 36 entitats locals guardonades, veuen reconeguda la seva participació en el reciclatge, clau fonamental de l'èxit de la campanya. El programa està dirigit a municipis o agrupacions de municipis de més de 50.000 habitants. Entre els premiats aquest any hi ha municipis de molt diferents mides de tretze comunitats autònomes. Hi ha tres municipis de més de 500.000 habitants, una dotzena d'entre 200.000 i 500.000, onze d'entre 100.000 i 200.000 i deu d'entre 50.000 i 100.000 habitants.

Per comunitats autònomes, Andalusia se situa al capdavant amb vuit guardonats, seguida de Catalunya amb set i Castella i Lleó i la Comunitat de Madrid, que tenen cinc entitats locals premiades cadascuna. Completen la taula Castella-La Manxa i les Illes Balears amb dos i Principat d'Astúries, Aragó, Canàries, Galícia, la Rioja, Comunitat Foral de Navarra i País Basc amb una cadascuna. "La diversitat, denominador comú dels guardonats, prova que tant si es tracta d'un ajuntament com d'una agrupació d'ajuntaments, peninsular o insular, del nord o del sud, de l'est o l'oest, més o menys poblat, amb les dosis adequades d'implicació, col·laboració i millora contínua es pot assolir l'excel·lència i el reciclatge de qualitat", expliquen els promotors de la iniciativa.

La qualitat, el nou repte

Des d' ASPAPEL assenyalen que "la qualitat del material recollit és i serà en els propers anys el gran repte de l'economia circular del paper i cartró. Els sistemes de recollida han d'estar adaptats als diferents fluxos de residus per recuperar la major quantitat possible i fer-ho amb els requisits de qualitat necessaris per al seu efectiu reciclatge. Per reciclar el paper i cartró recollit selectivament és indispensable un nivell de qualitat d'acord amb els estàndards europeus, limitant el nivell d'impropis com plàstics, vidre i altres residus que indegudament apareixen barrejats amb el paper i cartró del contenidor blau".

Pajaritas Azules és un programa anual d'assessorament, avaluació i reconeixement de la qualitat de la gestió municipal en recollida selectiva per al reciclatge de paper i cartró, enfocat a la millora contínua. L'avaluació es realitza a través de 21 indicadors que es valoren segons barems establerts i analitzen la recollida del contenidor blau i recollides complementàries, les campanyes i accions d'informació i conscienciació ciutadana, els aspectes relatius a la regulació i la planificació de la gestió i els resultats i traçabilitat fins reciclatge final.

Les entitats locals que cada any es distingeixen per la seva excel·lència obtenen una, dues o tres Pajaritas Azules, segons un barem objectiu i a partir dels resultats obtinguts en l'avaluació. L'avaluació anual de cada ajuntament o agrupació d'ajuntaments va acompanyada d'assessorament tècnic amb recomanacions de millora. En funció dels seus resultats en les successives edicions anuals de Pajaritas Azules, les entitats locals mantenen, incrementen o perden les corbates de llacet obtingudes l'any anterior.