Els dies 19, 20 i 21 d’octubre tindrà lloc a Figueres la XX Trobada del Triangle Jove, que reunirà joves del món associatiu dels tres territoris de parla catalana. La jornada se centrarà en reflexionar sobre l'apoderament dels i les joves davant les diferents formes de poder adult. Analitzarem de quina manera les persones adultes exerceixen poder i coarten la llibertat de la gent jove. Enguany se celebra la vintena edició de la Trobada.

Els debats s’emmarcaran en la temàtica de l’adultcentrisme i l’apoderament juvenil i es duran a terme a l’Hotel Travé i a l’Oficina Jove de l’Alt Empordà (Figueres). El repte és posar en valor la infància, l’adolescència i la joventut en els cicles de la vida i generar eines de forma col·lectiva per tal de combatre les discriminacions que pateix el jovent.

Les seves reivindicacions assenyalen algunes expressions del poder adult envers les persones joves, com la negació dels drets del jovent en l’esfera política (prohibició del vot a menors de 18 anys) o l’estigma del jovent als mitjans de comunicació, passant per altres problemes que han d’afrontar, com la manca de credibilitat i la precarietat. La reducció del concepte de joventut, entesa com un estil de vida o relegada únicament a “oci, drogues i sexualitat”, fan que es creï una concepció en la societat sobre joves i adolescents com a persones conflictives que encara estan “en construcció”. Per contra, la Fundació Triangle Jove defensa la concepció de la joventut com “un grup social sòlid amb les seves necessitats i aspiracions específiques”.

El perfil d’assistents a les jornades és el de joves que participen en entitats i associacions tan diverses com entitats educatives (caus i esplais), polítiques (joventuts de partits polítics), sindicals (sindicats d’estudiants i també laborals), socials i culturals (que treballen en DDHH, cooperació internacional i/o promoció de la cultura), així com Consells Locals de Joventut.

Trobada del Triangle Jove

La Trobada Triangle Jove és una trobada anual destinada als representants de les diferents entitats juvenils i Consells Locals de Joventut que formen part del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), el Consell de la Joventut de les Illes Balears (CJIB), i el Consell Valencià de la Joventut (CVJ). Aquesta trobada està concebuda com un espai de formació, debat i coneixement mutu i té, com a objectiu final, millorar la qualitat de l’associacionisme i potenciar la participació social dels i les joves. Les trobades són monogràfiques i busquen aprofundir en un tema d’especial interès per a la població jove per a arribar, finalment, a unes conclusions consensuades per totes les participants. Es tracta d’un espai per promoure la xarxa associativa, el debat i la cohesió social.

La Fundació Triangle Jove

El Triangle Jove és, des de 1999, l’espai de col·laboració del CNJC, el CJIB i el CVJ. Els Consells de la Joventut són representants de l’associacionisme juvenil i tenen com a objectius la interlocució davant les administracions públiques i la promoció de l’associacionisme i la participació social. La Fundació Triangle Jove és l’instrument de coordinació dels consells en aquestes funcions.