El passat mes de juny, ERC va presentar una moció al ple municipal de Roses on proposaven una sèrie de mesures concretes per combatre prejudicis, estereotips i rumors falsos sobre la diversitat cultural, que són un dels gèrmens que poden portar a l'aparició de brots de xenofòbia. En aquest sentit, el regidor ponent de la moció, el republicà Gerard Teixidó, recordava que un 32% dels rosincs són nascuts a l'estranger, cosa que fa especialment necessari que al municipi "es promogui la relació, comunicació i interacció entre tots els ciutadans, sigui quin sigui el seu origen, així com combatre els rumors i els estereotips falsos que contribueixen a distanciar la ciutadania".

La moció contemplava una sèrie de propostes com ara campanyes de sensibilització; tallers antirumors; experiències de diàleg intercultural; elaborar materials divulgatius com fulletons, còmics o xapes; accions als espais web i en les xarxes socials o activitats de reflexió intercultural. Tot plegat, amb la idea d'afavorir la coneixença de les persones immigrants, millorar la cohesió social i la convivència.

Per desgràcia, la moció va ser rebutjada amb els vots dels regidors del PDeCAT, el PP i GdP. Tanmateix, ja en el ple el govern va plantejar la possibilitat de rescatar una de les propostes que recollia el text dels republicans: fer exposicions públiques de les dades objectives i la realitat dels projectes i dels beneficiaris dels Serveis Socials de Roses. Aquesta exposició, en forma de xerrada, tindrà lloc finalment el proper dilluns, 22 d'octubre, a Ca l'Anita.

Els republicans es mostres satisfets amb la iniciativa, i Teixidó ha afirmat que "la informació clara és la millor arma contra la rumorologia malintencionada. Explicar com funcionen els programes socials públics és la millor manera de prestigiar-los. Celebrem que la iniciativa finalment tiri endavant". No obstant això, afegeix que "aquesta mesura, per si sola, és bona però no és suficient, el pla que vàrem presentar incloïa una sèrie d'accions que tenen sentit i eficiència si es desenvolupen conjuntament". "No entenc el motiu per votar en contra d'aquesta proposta que té un retorn social positiu a canvi d'inversions econòmiques certament petites, confio que es tornin a estudiar bé el document que vàrem presentar i ho reconsiderin", ha afegit. En aquesta línia, ha reclamat al govern municipal que recuperi el conjunt de mesures presentades pels republicans, i ha afirmat que el grup d'ERC seguirà treballant per poder implementar-les.