La Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) ha demanat a la Inspecció de Treball de Catalunya (ITC) que repeteixi tot el procés d'inspecció a l'empresa Terfrisa de Vilafant (Alt Empordà) per haver contractat 175 falsos autònoms. Segons l'organisme espanyol, la Inspecció de Treball va aixecar una acta d'infracció però no de liquidació i això no permet executar la sanció a l'empresa càrnia. Per això li demana que repeteixi tot el procediment al complet. La multa que proposaven els inspectors arribava als 820.000 euros, però aquest estiu la directora provincial de la TGSS a Girona va tombar-la al·legant un error de forma del document presentat per la ITC.

La Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) s'espolsa les acusacions de la UGT per no haver fet efectiva la sanció de 820.000 euros a l'empresa càrnia Terfrisa per tenir contractats falsos autònoms. Segons l'organisme espanyol, dins de tota la documentació presentada per la Inspecció de Treball de Catalunya (ITC), hi falta l'acta de liquidació. Sense aquest document asseguren que no poden tirar endavant la multa. Per aquest motiu, obliguen ara la Inspecció de Treball a repetir tot el procés.

D'aquesta manera, les oficines catalanes hauran d'elaborar conjuntament una acta d'infracció on hi consti que aquesta empresa tenia fins a 175 treballadors contractats de forma fraudulenta i, d'altra banda, una acta de liquidació amb els deutes que ha generat el fet de no haver donat d'alta aquests treballadors a la Seguretat Social.

A través d'un comunicat de premsa, el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social afirma que la feina de la TGSS ha estat "correcta en tot moment" i per això culpa l'organisme català d'haver actuat malament i no poder executar la multa de 820.000 euros.

La petició de la Seguretat Social a ICT s'ha fet a partir d'un ofici signat per la directora provincial a Girona en funcions.

La UGT denuncia a la Seguretat Social per no executar la sanció

Aquesta resposta de la TGSS arriba l'endemà que la UGT anunciés que demandaria la Seguretat Social per no executar la sanció a l'empresa càrnia. Des del sindicat apunten que l'expedient de Terfrisa és un "cas de manual" de falsos autònoms.

La UGT també ha apuntat que els inspectors de Treball van trobar dos treballadors formant una cooperativa al menjador de l'empresa. Aquesta cooperativa seria el paraigües legal per als 175 treballadors contractats com a autònoms en comptes de ser assalariats. Davant d'això, el sindicat qualifica el resultat de la inspecció com una multa "exemplar" que imposa 3.100 euros per cada treballador contractat de forma fraudulenta, a banda d'un recàrrec del 50%.

De la mateixa manera la UGT lamenta que no hagin pogut resoldre la situació per la via administrativa i per això han optat per anar per la judicial.