El relleu a l'alcaldia de Figueres s'ha allargat més del que es preveia i des que Marta Felip va anunciar a principis de juny que deixaria el càrrec per passar a ser secretària general d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, han transcorregut més de quatre mesos. Malgrat que aleshores ja va dir que no seria un relleu immediat -la data s'havia emplaçat passat l'estiu-, la renúncia encara no s'ha formalitzat ni hi ha data per al ple de relleu.

Per la seva banda, l'oposició reclama un alcalde que tingui dedicació exclusiva i conviden Marta Felip a agilitzar la seva renúncia. Malgrat les discrepàncies ideològiques entre les formacions, coincideixen en criticar el «desgovern» del mandat del PDeCAT, amb cinc regidors, i reclamen canvis.

El traspàs d'alcaldia s'ha allargat inicialment per disputes internes relacionades amb el relleu. El segon a la llista, Francesc Cruanyes, va considerar que ell podia ser el proper alcalde però el partit va preferir que el càrrec recaigués en el candidat a les eleccions municipals, Jordi Masquef. El problema s'hauria resolt amb la renúncia de Cruanyes a ser alcalde, però la renúncia continua sense fer-se efectiva.

L'altre entrebanc que encara no han esquivat és el d'aconseguir els onze vots de la majoria absoluta necessària en una primera volta de votacions (en cas que cap dels regidors aconsegueixi els vots, automàticament el càrrec d'alcalde recau en la llista més votada i seria aleshores quan Cruanyes renunciaria i cediria la vara a Masquef).

L'oposició coincideix amb que el PDeCAT està intentant assegurar aquests suports per evitar qualsevol imprevist en la correlació de forces. Tot i això, els grups municipals neguen haver mantingut converses amb el Govern al respecte.

D'altra banda, tampoc s'ha acabat de consolidar la proposta del PSC de crear un govern de concentració alternatiu. «Totes les opcions estan obertes i, si en aquests moments hi hagués un candidat sòlid, parlem-ne», assegura el regidor no adscrit Manel Toro. De fet, Toro integrava la posició número 3 a la llista de CiU, per davant de Masquef, comparteix el programa electoral del Govern i considera que també té algun dret a l'alcaldia.

Les crítiques

L'oposició té clar que l'equip de govern no està unit i que la ciutat en paga les conseqüències. «Portem amb aquesta incertesa molts mesos i l'alcaldessa no pot delegar les seves funcions en els altres, Figueres necessita dedicació absoluta», insisteix des de Cs Héctor Amelló.

Per la seva banda, la portaveu del PP, Maria Àngels Olmedo, va més enllà i carrega contra la delegació de responsabilitats en Jordi Masquef: «Significa que l'alcaldessa no està fent la seva feina i que ha primat els seus interessos». En relació amb això, el PSC es queixava la setmana passada que Masquef actua com alcalde davant l'absència de Marta Felip sense haver estat nomenat per cap ple.

En canvi, per CExF, el «declivi» es remunta al 28 de gener de 2017, quan es va trencar el pacte de govern entre CiU i PSC. Ara, «no és tan important qui hi ha d'alcalde, sinó el seu projecte», diu Òscar Vergés.

Al respecte, els cupaires consideren que la renúncia «s'hauria d'haver agilitzat des del primer moment», un ajornament que denota, al seu parer, que «Marta Felip no confia en la gent que l'ha de substituir», diu el portaveu de la CUP, Toni Garcia.

En canvi, el grup municipal d'ERC és el que s'ha mostrat menys dur en les seves declaracions. «Portem quatre mesos de rumor en rumor i no contribuirem en aquest xou. El relleu està en mans de l'alcaldessa», va assegurar Agnès Lladó, qui també demana que es compleixin els compromisos adquirits amb els figuerencs.

La renúncia, a la tardor

L'alcaldessa Marta Felip manté que plegarà a la tardor, però sense concretar més. «He sigut clara en la meva voluntat de renunciar a l'alcaldia, però també vaig dir que no ho faria de qualsevol manera, sinó que em prendria el temps necessari per fer una transició amb tranquilitat», responia Felip en el darrer ple municipal d'octubre arran d'un apregunta de la CUP. «Aquest Govern municipal, que som 5, estem portant amb gran esforç i dedicació tots els temes que concerneixen la ciutat. Em prenc el temps necessari per poder tancar els expedients que jo porto directament», insistia Felip.