16 de octubre de 2018
16.10.2018
Castelló d'Empúries

Deu joves viatgen al Marroc per crear un projecte de cohesió social al poble

Aquesta primera edició vol lluitar per la integració del col·lectiu magrebí a la societat castellonina

16.10.2018 | 16:54
Els integrants tenen perfils professionals molt diversos.

Una desena de persones de Castelló d'Empúries ha emprès un viatge d'estudi al Marroc amb l'objectiu de crear un projecte de cohesió social a la tornada. Aquesta aventura es va iniciar el dilluns 15 d'octubre, i durarà fins al divendres 19. La Fundació Hassan II, de propietat del rei del Mar­roc, és qui ha finançat aquesta activitat.

Des de l'Àrea de Joventut de Castelló d'Empúries ja feia temps que es detectava que hi havia una manca d'integració i de cohesió social del col·lectiu magrebí al municipi. Aquesta preocupació ha anat evolucionant fins a convertir-se en el que és ara: un projecte pilot que vol integrar aquest col·lectiu a la societat i potenciar el coneixement de la cultura mar­roquina, molt present dins el municipi.

«Ens desplacem al Marroc per impregnar-nos d'questa cultura», explica la coordinadora del projecte, Vero Medina. Totes aquestes persones emprenen el viatge d'estudi amb l'objectiu de conèixer el Marroc, la seva gent, les dinàmiques del dia a dia i conèixer els hàbits que té la gent del país. «Aquesta immersió és necessària per poder entendre què els falta aquí i implantar-ho per tal d'ajudar-los a integrar-se», remarca Medina.

Gent de perfils molt diversos

El projecte està adreçat a educadors i joves que participen o estan interessats en les accions comunitàries, de lleure i educatives del municipi de Castelló d'Empúries. Agustí Puig, tècnic de Joventut del municipi, va ser l'encarregat de reunir aquest grup de deu persones, habituades a treballar en contacte amb persones magrebines i que, per tant, són conscients que a vegades se senten desplaçades. Els participants tenen perfils professionals molt diveros ja que s'hi agrupen monitors, mestres, educadors, líders o membres d'entitats i associacions, entre altres. Tot i treballar en àmbits molt diferents els uns dels altres, tots comparteixen la curiositat per conèixer la cultura marroquina i volen complir l'objectiu d'intervenir en accions comunitàries. Això els ajudarà a ampliar les competències i els coneixements per fer una intervenció més efectiva en els seus llocs de treball, que són: Cáritas, Serveis Socials, Clubs Esportius, Espais Joves i Serveis Socioeducatius, entre altres.

Durant l'estada al Marroc, el grup visitarà una associació juvenil local per estudiar com treballen allà, passaran un dia a la fundació Hassan II –l'entitat que els paga les despeses del viatge i les d'allotjament– i també faran diverses visites culturals per aprofitar l'estada al territori. «Un dia el dedicarem a intentar entendre el tema del circ. Si ens agrada, és un projecte que podríem portar al nostre territori, i que servís als mar­roquins per integrar-se», diu la coordinadora.

Hi haurà una segona edició

Aquest projecte pilot ja treballa en la segona edició del viatge, per seguir buscant la convivència i l'intercanvi de cultures nouvingudes per treballar la inclusió des del coneixement i el respecte. La voluntat és convertir aquest projecte en una eina anual o biennal, que ajudi a consolidar la integració del col·lectiu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent