Una desena de persones de Castelló d'Empúries ha emprès un viatge d'estudi al Marroc amb l'objectiu de crear un projecte de cohesió social a la tornada. Aquesta aventura es va iniciar el dilluns 15 d'octubre, i durarà fins al divendres 19. La Fundació Hassan II, de propietat del rei del Mar­roc, és qui ha finançat aquesta activitat.

Des de l'Àrea de Joventut de Castelló d'Empúries ja feia temps que es detectava que hi havia una manca d'integració i de cohesió social del col·lectiu magrebí al municipi. Aquesta preocupació ha anat evolucionant fins a convertir-se en el que és ara: un projecte pilot que vol integrar aquest col·lectiu a la societat i potenciar el coneixement de la cultura mar­roquina, molt present dins el municipi.

«Ens desplacem al Marroc per impregnar-nos d'questa cultura», explica la coordinadora del projecte, Vero Medina. Totes aquestes persones emprenen el viatge d'estudi amb l'objectiu de conèixer el Marroc, la seva gent, les dinàmiques del dia a dia i conèixer els hàbits que té la gent del país. «Aquesta immersió és necessària per poder entendre què els falta aquí i implantar-ho per tal d'ajudar-los a integrar-se», remarca Medina.

Gent de perfils molt diversos

El projecte està adreçat a educadors i joves que participen o estan interessats en les accions comunitàries, de lleure i educatives del municipi de Castelló d'Empúries. Agustí Puig, tècnic de Joventut del municipi, va ser l'encarregat de reunir aquest grup de deu persones, habituades a treballar en contacte amb persones magrebines i que, per tant, són conscients que a vegades se senten desplaçades. Els participants tenen perfils professionals molt diveros ja que s'hi agrupen monitors, mestres, educadors, líders o membres d'entitats i associacions, entre altres. Tot i treballar en àmbits molt diferents els uns dels altres, tots comparteixen la curiositat per conèixer la cultura marroquina i volen complir l'objectiu d'intervenir en accions comunitàries. Això els ajudarà a ampliar les competències i els coneixements per fer una intervenció més efectiva en els seus llocs de treball, que són: Cáritas, Serveis Socials, Clubs Esportius, Espais Joves i Serveis Socioeducatius, entre altres.

Durant l'estada al Marroc, el grup visitarà una associació juvenil local per estudiar com treballen allà, passaran un dia a la fundació Hassan II -l'entitat que els paga les despeses del viatge i les d'allotjament- i també faran diverses visites culturals per aprofitar l'estada al territori. «Un dia el dedicarem a intentar entendre el tema del circ. Si ens agrada, és un projecte que podríem portar al nostre territori, i que servís als mar­roquins per integrar-se», diu la coordinadora.

Hi haurà una segona edició

Aquest projecte pilot ja treballa en la segona edició del viatge, per seguir buscant la convivència i l'intercanvi de cultures nouvingudes per treballar la inclusió des del coneixement i el respecte. La voluntat és convertir aquest projecte en una eina anual o biennal, que ajudi a consolidar la integració del col·lectiu.