El Parc Natural del Cap de Creus acollirà del 19 al 21 d’octubre la tercera edició del Cap de Creus Autumn Weekend, una trobada coorganitzada amb l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), amb la col·laboració del Grup de Natura de la Institució Alt Empordanesa per a la Defensa i l’Estudi de la Natura (IAEDEN) i els Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (APNAE).

L’objectiu és apropar la ciutadania la riquesa ornitològica d’aquest espai natural protegit. Així, les persones visitants i apassionades d’aquesta especialitat podran gaudir durant els tres dies d’activitats amb els ocells com a protagonistes.

Concretament, dissabte entre la sortida i la posta del sol, i diumenge fins a les 13h, tothom qui ho vulgui podrà participar en l’anellament d’ocells, des de dos punts diferents: la Vall de Montjoi i al Mas de Rabassers de Baix.

També, durant els tres dies, podran fer observacions i seguiment d’aus, i compartir les citacions al web de referència o mitjançant l’aplicació mòbil NaturaList, que permet als usuaris ordenar el seu quadern de camp digital per a ocells i alhora compartir-les amb la resta d’usuaris una vegada validades per especialistes en la matèria. Aquestes dades serveixen també sovint per a estudis científics, catàlegs i inventaris d’espècies, etc.

En edicions anteriors, el 2015 o 2016, la trobada ha aplegat més d’una seixantena d’afeccionats al món dels ocells durant la tercera setmana d’octubre, coincidint amb l’època de la migració de moltes espècies, que troben en el Cap de Creus un bon lloc per reposar durant el viatge des de latituds més nòrdiques fins a indrets més temperats on passar l’hivern.

En aquest sentit, la ubicació del massís de Cap de Creus és privilegiada, envoltat en gran part pel mar Mediterrani i amb moltes valls interiors i petits racons forestals que permeten a molts ocells trobar recés en moments de mal temps o tramuntana. També per als ocells marins constitueix un indret de referència, on hi troben aliment, gràcies als seus rics fons marins, i on ocells molt pelàgics s’apropen a la costa com en cap més lloc del litoral català.