Els Agents de la Propietat Immobiliària (API) de Girona demanen que es faci una llei que permeti desnonar llogaters que fa almenys tres mesos que no paguen sense una sentència judicial. L'entitat considera que aquesta mesura donaria "més seguretat" als propietaris que ara no s'atreveixen a treure el seu pis al mercat per por de no cobrar. El president dels API a Girona, Joan Company, lamenta que quan una persona deixa de pagar, el propietari s'enfronta a un "viacrucis judicial" que, assegura, en moltes ocasions no els permet recuperar "totes les despeses". Company també veu amb bons ulls incloure obligatòriament una assegurança d'impagament en el contracte d'arrendament. "D'aquesta manera es garanteix que el propietari cobrarà, com passa a França", ha reblat Company, que diu que aquestes mesures servirien com incentiu per treure més pisos al mercat.

''Els llogaters només volen tenir més seguretat jurídica'', així s'expressa el president dels API gironins, Joan Company. Per això proposa diverses mesures que qualifica de ''valentes'' per intentar fer aflorar més pisos al mercat, i així revertir l'increment de preus. Una d'aquestes mesures passa per evitar el procediment judicial un cop l'inquilí ha deixat de pagar almenys tres mensualitats. Company explica que ara la llei marca que si el primer mes no abona el lloguer ja se'l pot denunciar. Des dels API, però, aposten per allargar la confiança fins els 90 dies, i si l'arrendatari segueix sense pagar, fer-lo fora estalviant-se el pas pels jutjats.

Company assegura que d'aquesta manera ''molts propietaris'' que ara prefereixen tenir el pis tancat o a la venda s'animarien a posar-lo al mercat de lloguer. ''Ara per ara molts temen no cobrar i haver de passar tot el periple judicial és molt feixuc'', assenyala el president dels API de Girona.

Amb tot, aquestes propostes, diu Company, caldria que vinguessin dotades de prou diners per part de l'administració. Fins aleshores, des dels agents de la propietat aposten per obligar a contractar l'assegurança d'impagament.

A través d'aquesta pòlissa, el propietari s'assegura el cobrament del lloguer fins a la resolució del cas. Company explica que es tracta d'un recurs ''molt habitual'' en altres països com França, i que habitualment es carrega al preu final un cop es fa el contracte.

En aquest sentit, el president dels API de Girona explica que a Catalunya ja es va fer una prova semblant a través de l'anomenat 'Avalloguer'. Es tracta d'una cobertura d'uns mesos que la Generalitat dona al propietari en cas d'impagament. ''El problema és que es necessita una sentència judicial, fins aleshores no es cobreix res'', lamenta Company.

Més pisos socials

Una altra mesura que Company considera ''imprescindible'' és l'increment de pisos de lloguer social per part de l'administració. ''Cal que es posin més pisos al mercat i que es donin ajudes per poder accedir-hi. D'aquesta manera es rebaixarà el preu'', ha reblat el president.

Company també ha lamentat que no hi ha una ''estadística clara'' del nombre de pisos buits que hi ha a les diferents ciutats. Amb tot, el president dels API assenyala que ''no són tants com pot semblar'', i ho ha vinculat al fet que molts propietaris es tiren enrere per la ''por a no cobrar''.

Magrat tot, des del col·legi destaquen que la morositat ''no és molt alta'', i de fet, la xifren a l'entorn del 5% mensual i el 3% anual. ''Al cap i a la fi al llogater li interessa mantenir el pis. Són casos puntuals'', ha concretat Company.

Els estudiants fan pujar el preu

Des del col·legi també atribueixen l'increment del preu dels pisos de lloguer als estudiants universitaris. L'entitat explica que el fet de compartir l'habitatge entre diferents persones "fa que el propietari pugui llogar una mica més car". Company reconeix que "no s'hi pot fer res" perquè "és el mercat qui fixa el preu".

D'altra banda, el president assegura que els pisos turístics "són un factor més", però "no és determinant" en l'augment dels arrendaments dels últims anys i que torna a situar els preus a nivell dels de 2006. "Nosaltres estem convençuts que els pisos turístics són una moda que està passant", ha reblat Company. Un tercer factor han estat els ciclistes professionals que han vingut a Girona i que lloguen pisos a preus "desorbitats".

Text