El sobreeixidor d’Empuriabrava i el riu Muga estaran connectats, aviat, per una canonada que servirà per evitar inundacions en episodis de pluges intenses, com la del mes d’agost passat. En aquella ocasió, l’entramat urbà no va poder absorbir la quantitat d’aigua de pluja caiguda. En l’últim ple municipal, els regidors de l’Ajuntament van donar llum verda a les condicions per a l’atorgament d’una concessió de 40 anys per fer possible la gestió de la instal·lació, que donarà resposta a una necessitat llargament reivindicada pels veïns.

En ordre d’importància, el projecte del sobreeixidor d’Empuriabrava és el segon projecte més gran que ha dut a terme el consistori durant aquest mandat, per darrere de la reconstrucció del passeig marítim d’Empuriabrava. El projecte de gestió d’aigua es va aprovar l’any 2014, es va començar a executar durant el 2017 i es va concloure el mes de gener del 2018. En total, aquesta instal·lació va comptar amb un pressupost de 500.000 euros.

No hi havia prou potència

Abans d’aquest projecte, les bombes i canonades no tenien prou potència per absorbir tota l’aigua que havia de filtrar, sobretot en època de pluges recur­rents. L’aigua que sobrava es vessava als carrers, provocant inundacions, fortes pudors i malestar entre els veïns. La zona més afectada estava tocar la deixalleria municipal, al sector Carlit d’Empuriabrava.

La xarxa de desguàs d’Empuriabrava havia estat dissenyada per absorbir les aigües residuals de les propietats privades. Ara bé, en analitzar el sistema, els tècnics van descobrir que molts veïns de la zona havien anat connectant a la xarxa també les aigües pluvials. Aquest era el motiu dels constants desbordaments en època de pluja.

«Empuriabrava no es podia permetre que cada estiu s’emplenessin els patis de les cases particulars i les vies públiques amb aigües residuals», explica el regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, Josep Maria Canet.

Gràcies a un permís d’abocament de l’Agència Catalana de l’Aigua de la Generalitat, a partir de la seva entrada en funcionament, el 90% de l’aigua provinent de la pluja i el 10% de les aigües residuals es filtraran per abocar-les a la desembocadura del riu Muga gràcies a un sistema de bombes i canonades.