La preocupació per l'impuls i dinamització social i comercial del centre històric no és exclusiva de l'Ajuntament, sinó que els ciutadans que han participat als tallers del nou POUM han insistit en la necessitat de promoure'n la millora.

Aquest dimarts es va celebrar la quarta i última sessió de la nova ronda de tallers participatius. Havien quedat aturats des del 2014 però, amb l'aprovació de l'avanç del Pla, el procés es va desencallar.

El document contempla que el centre històric té una «important presència comercial i amb un procés creixent d'expulsió residencial». És per això que els veïns que van participar en els tallers, i segons es recull en la memòria posterior, es van mostrar partidaris de promoure la millora progressiva del centre històric.

A partir de la premissa que en aquesta zona «no hi ha vida» se suggereix un Pla Especial que inclogui una façana mínima per adaptar-se a les necesitats d'edificis amb comerç a la planta baixa i plans d'ajuda per a la rehabilitació d'edificis. A més, també creuen que caldria un estudi sobre l'estat d'edificació del centre. Tot plegat amb l'objectiu d'«aprofitar la potencialitat del centre històric i voltants».

Els participants van insistir també a no deixar només en mans de la iniciativa privada el desenvolupament urbanístic de Figueres. Consideren necessari recuperar espais per descongestionar el teixit urbà i facilitar la mobilitat dels vianants. En aquest sentit, van veure amb bons ulls la idea de l'avanç, que proposa una ciutat compacta i cohesionada, i no com a ciutat jardí. És a dir, façanes més contínues, espais lliures als interiors de les illes, i millors zones comunitàries d'espais lliures.

Així, diuen que troben a faltar una «taca» d'usos terciaris al centre urbà que utilitzi plantes baixes i potenciï el rol de capitalitat de comarca. És més, consideren que no cal més indústria de gran capacitat, sinó « fomentar la petita i mitjana empresa».

A més, opinen que hi ha mancança de centres formatius, escoles bressol, centres cívics, residències per a la gent gran, aparcament i equipaments esportius.