El Club Nàutic l'Escala acull el programa Inservela que ha estat ideat per la federació Catalana de Vela amb la voluntat de formar i inserir laboralment joves d'entre 16 i 25 que es trobin en una situació de vulnerabilitat o exclusió social. A través de l'esport aquests joves treballen habilitats comunicatives i socials amb la supervisió d'un tècnic i un psicòleg. Si bé aquest programa s'ha anat desenvolupant amb èxit des del 2013, el club nàutic escalenc és la primera entitat de la zona nord de Catalunya a adherir-se.

El president de la Federació Catalana de Vela, Xavier Torres, explica que no és limiten a copiar l'experiència d'un altre indret, sinó que estableixen sinergies amb les entitats del territori per oferir un servei adaptat a les necessitats de cada lloc on es realitza. Per aquest motiu, han signat un acord de col·laboració i han posat l'exemple d'algun recurs que utilitzarà l'Inservela com el nou Punt Òmnia on els joves podran aprendre com es fa un currículum.

A l'Escala, els curs ha començat el darrer dia 2 d'octubre i participen dotze joves que han sortit d'una preselecció de quinze.

L'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, s'ha mostrat molt satisfet que aquesta nova oportunitat pels joves en exclusió se sumi als altres projectes que ofereix el consistori amb una variant distintiva, que utilitza l'esport com a punt dinamitzador: «l'esport és una eina molt eficaç per aconseguir la cohesió dels joves». D'altra banda també ha lloat la implicació del club nàutic amb el municipi alhora que els agraït l'esforç que fan per fer de l'esport una eina per la integració de les persones.

El projecte té una vessant reglada que ofereix l'oportunitat als joves d'obtenir, si superen les proves pertinents, el certificat federatiu de monitor així com una formació en manteniment d'embarcacions. Si els participants opten per seguir estudiant en comptes d'integrar-se al món laboral, aquest curs també els dona l'oportunitat de que es convalidin els coneixements de l'Inservela i els puguin aprofitar per cursar un cicle formatiu esportiu com el que es realitza a Roses. Tal com està concebut a l'Escala el curs tindrà una durada de nou mesos.