L'escola Carme Guasch de Figueres fa dotze anys que treballa en mòduls prefabricats i, entre govern i govern, el seu trasllat en un edifici d'obra s'ha dilatat en el temps. El centre és l'únic de la ciutat que continua en els anomenats «barracons» i l'AMPA ja es comença a impacientar.

L'antiga presó és l'espai escollit per fer-hi l'escola Carme Guasch, però no hi ha ni conveni, ni pla d'usos ni projecte. De fet, el conveni estaria a l'espera de la signatura de la conselleria d'Ensenyament «des del setembre de 2017», segons el PDeCAT, partit que governa a Figueres.

Alumnes i professors en són els principals damnificats, que han de treballar en desigualtat de condicions respecte a les altres escoles de la ciutat. Fa més de deu anys que es troben en aquesta situació i n'estan «farts». Reclamen que s'agilitzin els tràmits perquè la nova escola sigui una realitat en els propers anys, malgrat ser conscients que el procés serà lent.

Els representants de l'AMPA segueixen defensant que la presó tingui només usos educatius, després que l'Ajuntament manifestés la possibilitat d'aprofitar la rehabilitació de l'edifici per instal·lar-hi altres serveis. «Volem una escola amb els mateixos usos que les altres», insisteixen des de l'associació.

El darrer impuls del futur nou centre va ser la creació de la Comissió de seguiment per a la construcció de l'escola (aprovada en el ple de març) i que està integrada per totes les formacions, la direcció del centre i l'AMPA. Des d'aleshores s'ha reunit dues vegades abans de l'estiu. A més, l'AMPA tamé reclama que s'agilitzi la signatura del conveni amb Ensenyament.

Consens amb els veïns

L'Ajuntament va emetre recentment un comunicat en què insisteix que els usos de l'antic centre penitenciari seran consensuats amb l'escola, però també amb els veïns del barri. L'objectiu, diuen, és «treballar conjuntament la compatibilitat dels futurs usos de la presó vella amb el nou edifici annex on es construirà l'escola».

Però des de l'AMPA no entenen l'anunci. Per a ells l'edifici només hauria de tenir finalitats educatives, ja siguin pròpies del centre o extraescolars. A més, consideren que el nou espai annex que acollirà les aules «no és suficient» i que les dependències de la presó podrien resoldre problemes d'espai.

És més, «si l'escola s'hagués projectat en un solar i no a la presó vella ja faria anys que estaria acabada», insisteixen. L'associació no amaga el seu descontentament pel retard en els tràmits i no descarta emprendre accions.

D'altra banda, diuen que la comissió no es reuneix des de finals de juliol i reclamen a l'Ajuntament que es tornin a cridar els membres de la mesa. Per la seva banda, el consistori s'ha compromès a reunir-la «pròximament».

L'Ajuntament es va comprometre a pagar el cost de la redacció del projecte, xifrat en 325.000 euros. El govern local havia proposat el trasllat i unificació de l'arxiu municipal i comarcal, però la proposta tampoc va convèncer el centre. Per contra, les mateixes fonts de l'AMPA expliquen que se'ls va proposar la casa Nouviles com una altra possible ubicació per als dos arxius. Diuen no haver rebut resposta ni l'acta de la sessió.

Retrets entre partits

Aprofitant la visita de la consellera de Justícia, Ester Capella, de la setmana passada, el grup municipal d'ERC va demanar que s'accelerés el projecte de l'escola Carme Guasch. La regidora Agnès Lladó considera que el trasllat «fa massa anys que està enquistat» i que cal fer «tot el possible per accelerar-lo».

Les reaccions del PDeCAT no s'han fet esperar i en un comunicat han recordat que «tots els departaments de la Generalitat implicats en la qüestió estan gestionats per ERC», en referència a Justícia, Ensenyament i Economia. «Confiem que les gestions dels republicans permetran trencar el bloqueig», conclouen.