La vilafantenca Andrea González, de 18 anys, ha triat organitzar una cursa d'obstacles per a joves amb discapacitat intel·lectual com a Treball de Recerca de Batxillerat. Ja ho té tot a punt i la cita és aquest dijous, 11 d'octubre, a la pista poliesportiva dels Pins de Vilafant, annexa a la piscina municipal. Per fer realitat el seu projecte, ha convocat, com a participants del circuit, mig centenar d'alumnes d'ESO del Centre d'Educació Especial Font de l'Abella de Girona.

Estudiant de segon de Batxillerat Humanístic a l'Institut Alexandre Deulofeu de Figueres, la jove tenia clar, des d'un primer moment, que la seva investigació havia de girar entorn de l'esport. De fet, el treball li tutoritza el professor d'Educació Física Josep Ricart.

Andrea González ha practicat esport des de ben petita, com a jugadora de l'equip de futbol femení de la Unió Esportiva Cabanes i també com a judoka. La seva carrera acadèmica, un cop finalitzi l'etapa d'institut, la vol dirigir cap als estudis de ciències de l'esport i activitat física. En concret ha pensat fer el grau a l'INEFC (Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya) de la Universitat de Lleida.

«Qui mai es rendeix»

«Qui mai es rendeix»El títol de la seva recerca, És difícil vèncer a qui mai es rendeix, fa endevinar quina és la seva filosofia de vida, i també la seva sensibilitat per a aquelles persones que, dia a dia, han de superar obstacles. «El Treball de Recerca de Batxillerat ha de servir per deixar palès el sacrifici que suposa organitzar una cursa d'aquestes característiques, però principalment el benefici i la satisfacció que pot aportar una activitat així per als joves participants», comenta l'estudiant.

Es tracta d'una cursa inclusiva, en la qual tots els participants tindran una medalla. L'objectiu, segons assenyala la jove vilafantenca, és que els cor­redors gaudeixin de la jornada fent esport.

Fa mesos que treballa en tots els preparatius, principalment buscant la complicitat de persones i empreses que puguin ajudar-la a complir la seva fita. «Tinc el permís de l'Ajuntament de Vilafant per fer ús de la pista dels Pins i, a més, l'Ajuntament i la Unió Esportiva Cabanes m'han cedit material per muntar els obstacles del circuit i el pòdium. També he d'agrair a l'empresa de transport AMPSA Gironabús que s'hagi ofert, amb un autobús, en el trasllat dels estudiants de l'escola Font de l'Abella per venir des de Girona a Vilafant i per tornar a Girona després de la cursa», explica Andrea González, que, després de picar moltes portes i de fer un intens treball de camp per trobar col·laboracions, se sent contenta del suport que ha rebut la seva iniciativa.

Un itinerari circular

Un itinerari circularEl circuit que s'ha fixat per a la cursa és circular: anirà des de la pista poliesportiva de la piscina de Vilafant en direcció al pàrquing, passant per diferents obstacles i el parc de salut, i acabarà de nou al punt de partida, la pista poliesportiva. La cursa és previst que duri unes dues hores, des de les onze del matí fins a la una del migdia, aproximadament.

Els participants hauran de superar fins a vuit obstacles proposats: circuit de cèrcols, passar per sota de cintes, arrossegar sacs o cursa de sacs, ziga-zaga entre els pins de l'aparcament... entre altres. La cursa podrà ser individual, per parelles o en grups.

Andrea González també ha aconseguit una col·laboració amb la Creu Roja, perquè estigui present, mentre duri l'activitat, en un punt, amb un equip d'atenció i d'assistència sanitària.