El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts el Decret de concessió de guardons per al reconeixement d'actuacions a favor del sector pesquer català per a l'any 2018. El Govern ha concedit la Medalla de la Pesca catalana al pescador de la Confraria del Port de la Selva Salvador Manera, al xef Rafa Zafra i a l´aqüicultor Josep Ramon Castells -a títol pòstum-. D´altra banda, la Placa de la Pesca catalana per a l´any 2018 s´ha decidit atorgar al col·lectiu de dones titulars de les secretaries de les confraries de pescadors.

El Govern reconeix al pescador Salvador Manera la seva "lluita diària per la recuperació d´arts de pesca perduts per evitar la pesca fantasma i també la diversificació de la seva activitat laboral cap a la divulgació i sensibilització de la ciutadania en relació a l´afectació dels plàstics al medi ambient, i la seva col·laboració des de fa anys en la recerca amb organismes de reconegut prestigi com l´Institut de Ciències del Mar en la lluita per la conservació de l´entorn marí".

Al xef Rafa Zafra el guardona "per la seva implicació en la pesca catalana, potenciant el producte fresc i les espècies de peix de poc valor comercial, i la seva difusió". Per a ell, reconeix l´executiu, "és molt important la traçabilitat, tenint al seu restaurant el peix amb l´etiqueta original de llotja, i per la seva relació amb els pescadors, interès de les arts de pesca, de l´estacionalitat de les espècies, d´allò que preocupa el sector i del que pot fer ell per transmetre aquesta professió tan dura i a vegades tan poc reconeguda i valorada".

El Consell Executiu també reconeix, a títol pòstum, la trajectòria de Josep Ramon Castells com a aqüicultor del musclo i l´ostra rissada en la badia del Fangar del Delta de l´Ebre. Castells va impulsar el 2007, conjuntament amb la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, la constitució de la Federació de Productors de Mol·luscs del Delta de l´Ebre (FEPROMODEL) de la qual fou el primer president fins al 2014. A més, va ser impulsor de les depuradores Marisc Català, SL i Nova Devimar, SL i partícip del reconeixement el 2012 de la federació com a agrupació de defensa sanitària, una de les primeres ADS que es van reconèixer a l´Estat.

Reconeixement a les dones que treballen a les confraries

D´altra banda, la Placa de la Pesca catalana per a l´any 2018 s´ha concedit al col·lectiu de dones titulars de les secretaries de les confraries de pescadors perquè, segons argumenta el Govern, els correspon la direcció i la coordinació general tècnica i administrativa dels òrgans, els serveis i les dependències de la confraria. "En un món molt masculinitzat com és de la pesca professional la presència de les dones en les secretaries de les confraries s´ha incrementat en els darrers temps. De les 36 confraries i federacions de pescadors, actualment les dones ocupen el 33% dels càrrecs. El seu treball i la seva dedicació a les confraries de pescadors empodera i visibilitza el paper de les dones en la gestió de les confraries de pescadors", assenyala l´executiu.