09 de octubre de 2018
09.10.2018
Port de la Selva

Salvador Manera, pescador de Port de la Selva, guardonat amb la Medalla de la Pesca catalana 2018

També s'ha premiat al xef Rafa Zafra, l'aqüicultor Josep Ramon Castells i al col·lectiu de dones que treballen a les comfraries

09.10.2018 | 16:24

El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts el Decret de concessió de guardons per al reconeixement d'actuacions a favor del sector pesquer català per a l'any 2018. El Govern ha concedit la Medalla de la Pesca catalana al pescador de la Confraria del Port de la Selva Salvador Manera, al xef Rafa Zafra i a l´aqüicultor Josep Ramon Castells -a títol pòstum-. D´altra banda, la Placa de la Pesca catalana per a l´any 2018 s´ha decidit atorgar al col·lectiu de dones titulars de les secretaries de les confraries de pescadors.

El Govern reconeix al pescador Salvador Manera la seva "lluita diària per la recuperació d´arts de pesca perduts per evitar la pesca fantasma i també la diversificació de la seva activitat laboral cap a la divulgació i sensibilització de la ciutadania en relació a l´afectació dels plàstics al medi ambient, i la seva col·laboració des de fa anys en la recerca amb organismes de reconegut prestigi com l´Institut de Ciències del Mar en la lluita per la conservació de l´entorn marí".

Al xef Rafa Zafra el guardona "per la seva implicació en la pesca catalana, potenciant el producte fresc i les espècies de peix de poc valor comercial, i la seva difusió". Per a ell, reconeix l´executiu, "és molt important la traçabilitat, tenint al seu restaurant el peix amb l´etiqueta original de llotja, i per la seva relació amb els pescadors, interès de les arts de pesca, de l´estacionalitat de les espècies, d´allò que preocupa el sector i del que pot fer ell per transmetre aquesta professió tan dura i a vegades tan poc reconeguda i valorada".

El Consell Executiu també reconeix, a títol pòstum, la trajectòria de Josep Ramon Castells com a aqüicultor del musclo i l´ostra rissada en la badia del Fangar del Delta de l´Ebre. Castells va impulsar el 2007, conjuntament amb la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, la constitució de la Federació de Productors de Mol·luscs del Delta de l´Ebre (FEPROMODEL) de la qual fou el primer president fins al 2014. A més, va ser impulsor de les depuradores Marisc Català, SL i Nova Devimar, SL i partícip del reconeixement el 2012 de la federació com a agrupació de defensa sanitària, una de les primeres ADS que es van reconèixer a l´Estat.

Reconeixement a les dones que treballen a les confraries


D´altra banda, la Placa de la Pesca catalana per a l´any 2018 s´ha concedit al col·lectiu de dones titulars de les secretaries de les confraries de pescadors perquè, segons argumenta el Govern, els correspon la direcció i la coordinació general tècnica i administrativa dels òrgans, els serveis i les dependències de la confraria. "En un món molt masculinitzat com és de la pesca professional la presència de les dones en les secretaries de les confraries s´ha incrementat en els darrers temps. De les 36 confraries i federacions de pescadors, actualment les dones ocupen el 33% dels càrrecs. El seu treball i la seva dedicació a les confraries de pescadors empodera i visibilitza el paper de les dones en la gestió de les confraries de pescadors", assenyala l´executiu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent