La Jornada Repensem l'Empordà, convocada per l'Institut d'Estudis Empordanesos, va aconseguir ahir cobrir dos dels seus principals objectius: iniciar un procés de reflexió per a detectar els problemes que pateix la comarca i obrir camins de futur per a rellançar-la, per un costat, i atraure un nombrós públic transversal que participés activament en aquesta.

La trobada va ser seguida per quasi dos centenars de persones, des de primera hora del matí, amb la diagnosi presentada pel president de Càritas i exalcalde, Marià Lorca, i l'economista i també exalcalde Joan Armangué, fins a la conferència de cloenda de l'economista Miquel Puig.

Millorar l'oferta educativa amb cicles adequats a l'economia de la comarca, retenir el talent, aprofitar les noves tecnologies i les bones connexions de l'Empordà amb Barcelona, buscar sinergies reals en les relacions entre administracions i empreses o aturar el model urbanístic actual per repensar-lo, van ser temes tractats en el transcurs de les diferents ponències que es van anar desenvolupant durant el dia.

Els organitzadors preveuen presentar, d'aquí a poques setmanes, les conclusions d'aquesta primera jornada de reflexió que ha posat damunt la taula temes com la precarietat laboral, l'abandonament del sistema escolar dels adolescents, la manca comparativa d'inversions de les administracions superiors a la comarca respecte d'altres territoris del país o la reconducció real del turisme a la recerca d'una qualitat allunyada de la massificació. "No ens hem de reindustrialitzar, hem de gestionar millor el turisme", va concloure Miquel Puig, mentre demanava "protegir el paisatge, perquè és l'actiu més gran que teniu. L'Empordà no té dret a ser pessimista, ho teniu tot. Us heu equivocat, sí, però teniu un actiu extraordinari".