No importa fins on pugui avançar la ciència o la tecnologia, l’ésser humà manté la seva ànsia per descobrir el sentit de la seva existència i sovint se submergeix en els fenòmens paranormals i l’ocultisme per esbrinar d’on ve, a on va i qui és. «Tenim una part de públic que hi creu i una altra part que no combrega amb això, però li agrada veure aquest tipus d’experiències» explica el figuerenc Jose Manuel Garrido (1981), director i presentador del programa de Ràdio Vila-sacra Frecuencia Paranormal que s’emet cada dilluns a les deu de la nit.

Només fa un any que Frecuencia Paranormal està en antena i ja té 14.000 seguidors a la pàgina de Facebook on s’emeten en directe tots els seus programes: «El nostre equip té clar que ho vol ensenyar tot, el públic pot veure com es mou la ouija, i que no tenim res sota la taula i interactuem amb la gent, segurament per això hem augmentat tant els nostres seguidors a la nostra pàgina des que la vam crear ara fa quatre mesos».

L’activitat del grup d’investigació Frecuencia Paranormal que dona nom al programa de ràdio va més enllà de les dues hores d’emissió: «És una tasca àrdua la de preparar cada edició, els vídeos són professionals i requereixen l’esforç de tot l’equip». A banda del programa, el grup prepara també la segona edició de la Nit de Misteri que tindrà lloc el 3 de novembre, oberta a professionals i aficionats del món de la parapsicologia, al Restaurant Salice de Vila-sacra. Les inscripcions ja s’han obert. En la primera trobada, que qualifiquen d’èxit, van assistir una setantena de persones de la comarca i de Barcelona. «Farem experiments extrasensorials, tots ells molt simples per captar experiències del més enllà».

Ja fa molts anys que Garrido es dedica al món de la parapsicologia i l’ocultisme. Primer va dirigir el programa Enigma, també a Ràdio Vila-sacra. Anys enrere havia regentat una botiga de bruixeria a Figueres. Assegura que és una persona sensitiva, un do que li ve de família i que comparteixen la majoria de persones que conformen l’equip del programa a excepció d’alguns membres que són escèptics «que hi són per aportar un punt d’inflexió al programa». Els seus companys de viatge són Sílvia Treserras, Carles Cabaño i Pilar Abel, coneguda ja a tot el món per ser la suposada filla de Dalí, Toni Bassó i Miki Rosa.

L’èxit del programa «es constata en el seguiment dels vídeos que pengem a la xarxa, acumulen una mitjana d’entre 32.000 i 34.000 visualitzacions i un d’ells va arribar al mig milió. Va ser un programa que parlava de bruixeria i objectes maleïts» recorda Garrido. «Normalment, els temes que més ens demanen els oients estan relacionats amb fantasmes i esperits». «La gent està responent molt bé, som el grup de moda paranormal a tot l’estat i, a través de la pàgina de Facebook, arribem a tot el món, sobretot a països de Llatinoamèrica». El programa també té el canal a YouTube. Frecuencia Paranormal treballa ara en un projecte de turisme paranormal amb Mèxic, que potenciaria l’intercanvi de visitants entre un i l’altre país. «Als Estats Units és un tipus de turisme en auge i aquí també funcionaria molt bé».

A la comarca, detalla Garrido, hi ha molts llocs encantats. Cabanes, Vilamalla, o el poble de Llers, òbviament: «Al castell d’Hortal diuen que les bruixes s’hi reunien». Altres punts fora de la comarca són la masia de can Busquets a Vallcanera, Girona i Arenys d’Empordà: «Aquí hi ha una casa enmig del bosc on es poden escoltar cants, i psicofonies. Hi va viure una ballarina molt popular».

Els aficionats al món de l’ocultisme s’han estès i a la vegada aquest món s’ha malversat també, es lamenta Garrido que s’encar­rega d’organitzar cada any la Fira Esotèrica de Figueres. Tant la Fira com el programa ha tingut detractors que posen en qüestió la seriositat de la seva feina, assegura. «Hi ha persones que es dediquen a això per guanyar calés, però, si tens un do, l’has de fer servir simplement per ajudar la gent».

Neteges residuals i espirituals, perquè l’esperit d’aquelles persones que han mort tràgicament arribin a la llum, o algun exorcisme, són algunes de les peticions que ha rebut els darrers anys Garrido i que ha realitzat, de forma gratuïta.