Sandra Gard ha anat emmotllant el programa formatiu de l'Escola d'Hostaleria a les necessitats que presenta el sector de la restauració. És tècnica en empreses i activitats turístiques i Màster en Direcció d'Empreses Hoteleres pel CETT (Centre de formació i transferència de coneixement en turisme, hoteleria i gastronomia).

Com es presenta el nou curs 2018-2019?

Tenim una novetat molt important que és la formació empresarial, en què oferim un assessorament integral, a tots els establiments que ho sol·licitin, en restauració, en cuina, en servei i sala, en atenció al client, en comunicació, en gestió d'equips i en gestió de negocis.

Hi ha interès per part de les empreses a rebre aquest assessorament?

Sí, a través de les formacions que fem, hem tingut molt contacte amb empreses que ens demanen assessorament. I això passa perquè hi ha molta més demanda de feines que oferta en aquest sector. És a dir, hi ha més places de feina que no pas alumnes. Les empreses d'hostaleria tenen problemes per trobar personal format i el que fan és fidelitzar les plantilles que tenen, per la por a les dificultats de trobar substituts. Els establiments de restauració tenen persones treballant amb mals vicis apresos, que no han fet mai un reciclatge ni una formació continuada, perquè es prioritza, òbviament, la feina.

La formació empresarial va adreçada als empleats d'aquests establiments?

Hi ha empreses que ens ho han demanat, sí, però no només està pensada per als empleats. La formació empresarial que oferim és molt més àmplia. Està oberta a qualsevol establiment de restauració que cregui que té una mancança que, a vegades, no és fàcil de detectar.

Com s'explica?

Pot ser que ens vingui un restaurant que ens diu que li ha baixat la clientela i que no entén per què. Nosaltres tenim un assessor col·laborador especialitzat a visitar cada centre de restauració i de fer una anàlisi del seu funcionament. D'aquesta manera, a cada empresa, podem fer-li un estudi gratuït de les seves fortaleses i les seves debilitats. Així, podem oferir unes formacions personalitzades.

Quan es posa en marxa la formació empresarial?

Ara mateix, ja tenim unes tres empreses interessades, però a partir d'octubre tots els restaurants, que ho vulguin, poden sol·licitar aquest assessorament.

De quina forma es treballa a l'Escola d'Hostaleria de l'Alt Empordà?

L'escola la gestionem l'Associació per a la Formació Professional de l'Alt Empordà i compartim espais amb els cicles formatius que imparteix l'Institut Olivar Gran.

És fàcil la convivència?

Tots els equips fan molts esforços perquè hi hagi una bona entesa. Tant els equips de cicles formatius com els nostres equips, hem constatat que, en moments puntuals, en horaris de matins, les instal·lacions poden resultar insuficients. El Departament d'Ensenyament de la Generalitat ha ampliat el nombre de cicles formatius i ens sembla molt bé, però això hauria d'haver anat acompanyat d'una major aportació econòmica, per afrontar les despeses que generen.

Què destaca de la seva gestió al llarg d'aquests quatre anys dirigint l'escola?

Un dels aspectes que treballem amb molt d'interès, i aquest és un dels canvis més significatius que hem viscut a l'escola, és el nou plantejament de la Unitat d'Escolarització Compartida (UEC). Abans es feia en un horari molt reduït i ara s'ofereix en un horari lectiu complet. A part, som l'entitat gestora de l'Escola d'Hostaleria, i, com a associació professional sense ànim de lucre, podem oferir altres formacions no vinculades exclusivament a l'hostaleria. Per això, dins d'aquesta modalitat de UEC, hem obert diferents branques, com Tastets d'oficis i Perruqueria, en altres indrets que no són pròpiament l'Escola d'Hostaleria.

Quines són les UEC de l'Escola d'Hostaleria?

La de cuina i la de sala, amb deu alumnes per a cadascuna de les modalitats, que van fent rotacions per així rebre la formació completa. És una modalitat pràctica amb un percentatge molt alt d'incorporació immediata al món laboral.

Què són exactament les UEC i com funcionen?

Les formen alumnes que s'ha considerat que no fan un progrés adequat en l'àmbit de l'ESO. Els equips d'assessorament i orientació psicopedagògic en fan una valoració per al Departament d'Ensenyament. I, a partir d'aquí, es fa la derivació d'aquests alumnes a aquesta formació professionalitzadora.

Quins són els beneficis que rep l'alumne en aquest tipus d'estudis?

Als nanos que entren a la Unitat d'Escolarització Compartida se'ls obre un món. Són alumnes que, pels motius que siguin, tenen dificultats per mantenir el ritme de l'ESO. En canvi, aquí, són molt proactius i participen en activitats que els permeten, d'alguna forma, ser més creatius. Són nanos que necessiten treballar amb les mans i, per això, la formació és més manipulativa i activa. És una educació que no s'enfoca des d'un pla exclusivament curricular, sinó que es treballen les competències bàsiques amb la idea que els alumnes puguin accedir al món laboral amb millors habilitats desenvolupades.

A part de la UEC, com s'estructuren la resta de cursos?

Des dels inicis, fins i tot quan l'escola es trobava a Vilamalla, hem impartit formació ocupacional. És una formació orientada a persones que estan a l'atur o també per a persones que no tenen el Graduat Escolar, que entenen l'hostaleria com un sector on poden trobar una orientació laboral i professional. A més, fem tallers lúdics oberts al públic. I també tenim el nostre curs privat de cuina i serveis de restauració, que dona la possibilitat d'obtenir una doble titulació, el diploma d'especialització de cuina i sala i el certificat de professionalitat de cuina. Voldria destacar, d'altra banda, que aquest curs introduïm com a novetat un cicle dedicat a les cuines del món, amb la col·laboració d'entitats llatinoamericanes de Figueres i també gràcies a contactes d'altres països.

Un dels atractius, de cara enfora, d'aquest equipament, és que els alumnes fan les seves pràctiques en un restaurant obert a tots els públics.

Així és. Tenim un restaurant obert al públic, de dilluns a divendres, que es gestiona tant amb els alumnes del diploma d'especialització de cuina i sala com amb els alumnes de cicles formatius.