05 de octubre de 2018
05.10.2018
Figueres

«Repensem l'Empordà» reuneix experts en un debat socioeconòmic a La Cate

En la jornada de debat de demà es farà una diagnosi de la situació i es plantejaran línies de futur per a la comarca

05.10.2018 | 09:51
Anna Maria Puig, presidenta de l´IEE, i els exalcaldes Armangué i Lorca.

Abans de saber les línies de futur que cal seguir en l´àmbit socioeconòmic, primer cal plantejar-se: «On estem?». D´aquesta pregunta arranca la jornada de debat Repensem l´Empordà, que se celebrarà a La Cate de Figueres demà, dissabte 6 d´octubre, organitzat per l´Institut d´Estudis Empordanesos. L´acte analitzarà el present econòmic i social de l´Empordà, però també presentarà les potencialitats que té el territori, una qüestió clau a l´hora d´encarar les línies de futur que cal emprendre.

La Secció d´Economia i Societat de l´IEE ha preparat diverses taules de treball amb professionals que debatran entorn temes com ara les desigualtats socials, l´educació i la formació, el mercat de treball i la cohesió social, l´ordenació i la planificació territorial. L´activitat és gratuïta, però cal inscriure´s prèviament. Cliqueu aquí per consultar el programa.

L´IEE considera que «l´economia empordanesa està vivint moments difícils, ja que es troba entre les comarques més degradades de Catalunya». Des de la crisi del 2009, l´economia de l´Empordà pateix una forta caiguda. Del 2008 al 2015, per exemple, la renda familiar a Catalunya va baixar un 3,4%, mentre que a l´Alt Empordà va baixar un 27,2%. «Si a aquesta xifra se li afegeix la d´inflació acumulada, s´estableix que a l´Empordà, el poder adquisitiu ha baixat un 35%», explica Joan Armangué, economista i exalcalde de Figueres. «S´està recuperant la indústria, i no tant per l´augment d´activitat industrial, sinó perquè el sector dels serveis està patint una caiguda», apuntava. Sota el títol L´economia empordanesa millora, les desigualtats socials creixen, Armangué i el president de Càritas Figueres i també exalcalde Marià Lorca faran una ponència centrada en els seus respectius àmbits de coneixement.

Per analitzar les línies de futur que cal seguir per revertir la situació econòmica i social de l´Empordà, segons Armangué, «cal trobar consens entre els representants públics i la societat civil». La jornada de presentació llançava a l´aire una pregunta: «Volem seguir amb el model productiu actual de l´Empordà Costa Brava, basat en el turisme, o ens arrisquem amb el model Empordà, un nou model productiu amb economia diversificada, equilibrada i de qualitat?» «Potser és hora de Repensar l´Empordà», tancava l´economista figuerenc.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook