La Salle Figueres segueix una programació vertical de robòtica que, a partir d'aquest curs, cobreix totes les etapes educatives, des d'Infantil fins a l'ESO. L'escola rep l'assessorament del Campus de la Universitat Ramon Llull (URL) de Barcelona La Salle i d'EduEnginy per desplegar un programa de robòtica que assegura que un alumne treu el màxim benefici d'aquesta matèria, no com a usuari passiu sinó essent capaç d'entendre'n el funcionament per desenvolupar el seu pensament creatiu.

«La metodologia emprada és la que es basa en STEAM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) i es treballen, de forma interdisciplinar, en equip cooperatiu, coneixements de matemàtiques, ciència, tecnologia, enginyeria, social i creativitat», expliquen Adrià Ramos, mestre de Primària, que, a més, forma part de l'equip de formadors de robòtica de La Salle Catalunya en col·laboració amb la URL, i Carles Llombart, cap de Departament Científic, enginyer i un dels tres especialistes de l'ESO en aquesta disciplina.

L'escola disposa de dues aules destinades exclusivament a la robòtica: una, per a infantil, i una, compartida entre Primària i ESO. «Des del primer moment, s'han dissenyat les aules per al millor funcionament de les classes i per a la bona utilització del material de robòtica», expliquen Adrià Ramos i Carles Llombart, que valoren les possibilitats de disposar d'espais específics: «Disposar d'aules de robòtica facilita el treball en equip, en un camp central per realitzar els reptes».

Els professors de robòtica asseguren que, amb aquesta matèria, es pot plantejar cada classe d'una forma diferent i fresca, intentant que la motivació dels alumnes per descobrir i experimentar sigui l'eix principal del seu aprenentatge. «El fet d'introduir la tecnologia per resoldre problemes del seu entorn, els genera un grau de motivació que en pocs casos es pot veure superada. Per aquest motiu, utilitzem aquesta eina per realitzar projectes totalment transversals on els continguts de la resta de matèries es vegin inclosos», anoten.

A l'escola, hi ha cinc mestres de robòtica i tots ells col·laboren amb la URL en investigació relacionada amb Robòtica Educativa i en formació de nous equips de treball dins La Salle Catalunya.

Els recursos materials adaptats a cada nivell

Els recursos materials adaptats a cada nivell

La Salle Figueres disposa, en bona part gràcies a les famílies, de molts recursos materials per afrontar les necessitats que van sorgint en els alumnes. Ja des d'Infantil, es van familiaritzant amb la robòtica de la mà de la Blue Bot i Kibo, dos robots totalment manipulables que ensenyen els més petits els primers passos per programar.

En les primeres etapes de Primària, es treballa, bàsicament, en la construcció de robots amb Lego Wedo 2.0, tot i que també s'utilitzen plataformes interactives, com Code i Scratch. L'etapa de Primària es tanca introduint les plaques electròniques Makey Makey i Lego Mindstorms EVO3. Aquest últim material també es treballa en les primeres etapes d'Educació Secundària.

Per finalitzar l'etapa de Secundària, els més grans de l'escola s'inicien amb unes noves plaques d'Arduino. Ara, el centre ja disposa d'impressora 3D, que té com a finalitat poder fer realitat alguns dels projectes que els professors desenvolupen amb els alumnes.