L'Ajuntament de Figueres ha aprovat, de forma inicial, el projecte de reforma i adequació a normativa de les piscines municipals de Figueres. L'objectiu de l'obra és que les instal·lacions compleixin tota la normativa en matèria de protecció contra incendis i accessibilitat. «Figueres pateix una mancança, en aquestes instal·lacions», confessa el regidor Jordi Masquef.

L'actuació està pressupostada en 396.511,68 € i el termini d'execució és de tres mesos. Es planteja en tres fases executades simultàniament. La primera és l'adequació de vestidors, grades i protecció contra incendis; la segona, el canvi de tancaments, i la tercera, el tractament de l'aigua de les piscines. Amb aquesta adequació es pretén modernitzar el sistema de tractament de l'aigua i millorar alguns elements de tancament de diverses dependències.

La reforma englobarà la totalitat de l'edifici de les piscines, a excepció dels exteriors. A la planta baixa, per exemple, s'instal·larà cel ras als vestidors per cobrir els conductes, es canviarà part de l'enllumenat i s'instal·laran boques d'incendi.

Pel que fa a la part de les piscines interiors i les grades, es farà una segona sortida d'emergència, que obligarà a enderrocar una part de les grades, i es renovaran totes les obertures de la piscina. Pel que fa a la planta soterrani, es proposa la següent actuació: els murs i el sostre de la sala s'enguixaran amb 1,5 cm de guix, se substituiran planxes d'aglomerat i una porta.

Ara, els únics elements que fan funció de protecció passiva contra incendis són algunes portes de la sala de calderes que, per aparença, disposen de característiques de resistència al foc, tot i que no hi ha cap document oficial que ho acrediti. En aquesta línia, l'enginyer tècnic municipal Josep Maria Canet, que s'ha fet càrrec del projecte, proposa substituir algunes portes i conductes per elements amb comportes tallafocs.

Nova manera de tractar l'aigua

Segons figura en el projecte, el tractament químic amb què es tracta actualment l'aigua de la piscina (àcid clorhídric HCI i hipoclorit sòdic NaHCIO) presenta alguns problemes, com la contaminació bacteriològica que suposa la hipercoloració de les piscines, la corrosió de la coberta per l'oxidació de compostos volàtils, el salitre a les bigues o el nivell de clor per sobre del permès. Com a solució, el consistori proposa un nou tractament per a l'aigua de les piscines cobertes. Per a la piscina d'aprenentatge, es faria un tractament mitjançant ozó, i per a la piscina de competició o entrenament, el tractament seria mitjançant UV.