El curs 2018-2019 s'ha iniciat a les Escolàpies Figueres amb un nou rostre a la direcció general, la professora de matemàtiques i física i química Roser Salip. Vinculada des de fa vint anys a l'escola, i membre de l'equip directiu des de fa tres anys com a cap d'estudis d'ESO, Roser Salip rep el testimoni de part de Josep Vilanova, el qual ha passat gairebé tres dècades, 28 anys, a la direcció de l'escola.

El relleu a la direcció general garanteix una continuïtat en el projecte d'escola?

JOSEP VILANOVA (J. V.): El relleu no és sobtat. Jo estic encara a l'escola, com a professor de català, sis hores de classe a la setmana, a primer de Secundària i, fins que em prejubili, el 12 de desembre. Estaré tot aquest temps al costat de la Roser, perquè el relleu sigui molt senzill. A partir d'aquest dia continuaré amb les classes de català a 1r d'ESO fins a arribar al dia de la jubilació definitiva.

ROSER SALIP (R. S.): La direcció de l'escola no recau sols en una sola persona, sinó en l'equip directiu. En Josep Alegrí, en Dani Amigo, la Laia Campos continuen formant part d'aquest equip, la qual cosa dona continuïtat. Per altra banda, tenim una plantilla de mestres estable, que també ajuda en aquesta continuïtat. Hi ha aspectes que poden canviar, perquè l'escola està en evolució permanent, però també n'hi ha d'altres que es mantenen, perquè funcionen, sempre amb l'objectiu de millorar. La idea, però, és que estem contents tal com és la nostra escola ara mateix i, per tant, seguim el camí que ha obert en Josep durant tots aquests anys que ha estat al capdavant.

Com descriu la petjada que deixa de més d'un quart de segle a la direcció del centre?

J. V.: Estic molt content amb el clima que s'ha creat a l'escola, que ja venia de la direcció que hi havia abans que entrés jo.

Quins aspectes defineixen la identitat d'aquesta escola?

R. S.: Som una escola que recull la identitat desenvolupada històricament des dels nostres orígens, i és el motor que ens indica el camí a seguir. Mirem la realitat actual, estem atents als canvis, per descobrir com educar el nostre alumnat per al futur des de la situació d'avui. Treballem per acompanyar els infants i els joves en el seu procés de creixement integral, cuidant tant la part humana com l'acadèmica. Això implica treballar per educar en valors, hàbits i rigor acadèmic.

El canvi a la direcció general el notaran els alumnes i les seves famílies?

R. S.: Crec que no es notarà, perquè el tarannà de l'escola segueix sent el mateix de sempre. A l'escola i a l'equip directiu, no treballem persones individualment. Jo, de fet, segueixo en aquest mateix equip, fins ara com a cap d'estudis de Secundària i ara en un càrrec diferent. Fa tres anys que treballem com a equip i molts més dins l'escola com a professors. A part d'això, l'escola continuarà innovant i apostant per aquells canvis que creiem que ens portaran a millorar. Estem atents a les noves metodologies i eines que sorgeixen. Volem caracteritzar-nos per combinar la tradició amb l'aplicació de tot allò més innovador que contribueix a millorar l'aprenentatge.

Què creu que ha pogut aprendre del seu predecessor?

R. S.: Ell es coneix molt bé l'escola, tots els seus racons, veu les necessitats que sorgeixen, té les coses molt clares i sap cap a on es dirigeix, sap planificar. Per altra banda, sap escoltar i té un molt bon tracte amb tothom. Tot això m'ho aplico a mi mateixa, perquè és el que m'ha ensenyat.

Des de la seva experiència, què creu que pot resultar-li útil a la seva successora?

J. V.: Ella fa uns anys que forma part de l'equip directiu i sap com és l'equip i com treballem. La Roser té un caràcter molt afable, molt amable i no li resultarà gens difícil continuar amb tot allò que feia jo. Ara, al principi, la puc orientar i ajudar amb el dia a dia més de tràmit, més burocràtic, però en relació amb la resta de la feina, poca cosa li puc ensenyar que ella no sàpiga.

Com es presenta el curs?

R. S.: El curs comença amb il·lusió i nous reptes. Podem destacar els nous horaris a Secundària, i que continuem amb l'impuls de la llengua anglesa introduint-la en més matèries i amb l'acollida, aquest octubre, d'alumnes anglesos durant una setmana. Continuem col·laborant amb Ràdio Vilafant amb l'emissió del programa setmanal Fem campana. El servei comunitari i els escacs també estan molt consolidats, igual que l'EntusiasMAT i el ludiLLETRES. Aquest curs passem a formar part de la Xarxa d'Escoles Verdes.