Més de 200 persones de totes les edats han participat, aquest últim cap de setmana, a Roses, en diferents activitats i tallers que han donat a conèixer la importància dels ecosistemes marins per a la salut de les persones. La iniciativa de la Càtedra Oceans i Salut Humana, promoguda per la Universitat de Girona, l'Ajuntament de Roses, la Confraria de Pescadors de Roses, el Gremi de Peixaters i l'Institut de Medi Ambient, va permetre als assistents ampliar coneixements sobre un tema de gran actualitat com és el de les relacions entre els oceans i la salut de les persones, de la mà de més de vint experts.

Un curs, una sortida en vaixell pel Parc Natural de Cap de Creus i cinc tallers interactius van servir com a fòrum de debat entre biòlegs, metges, veterinaris, investigadors de les ciències socials i el públic interessat a aprendre.

D'entre les ponències que es van succeir durant el curs, destaca, per exemple, la de la doctora Maria Jesús Uriz, del CEAB-CSIC de Blanes, que va parlar sobre com els ecosistemes marins proporcionen noves medicines, i que s'estan estudiant per desenvolupar nous medicaments, com els destinats a tractar diferents tipus de càncer.

Evidències científiques

Evidències científiques

La doctora Montse Marquès, de la Universitat Rovira i Virgili, va presentar els riscos derivats del consum de peix i marisc, en relació amb diferents contaminants com el mercuri, que s'acumula sobretot a la tonyina o el peix espasa. El doctor Xavier Pintó i el doctor Juan Pedro Botet, de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge i l'Hospital del Mar de Barcelona, respectivament, van donar pautes sobre els beneficis dels àcids grassos omega 3 dels peixos sobre la salut cardiovascular.

També van intervenir el doctor Ángel Izquierdo, de l'Institut Català d'Oncologia a Girona, per parlar sobre la proesa de la biotecnologia marina; la doctora Wilma Zijlema i Cristina Vert, de l'Isglobal de Barcelona, per presentar els seus estudis epidemiològics que mostren evidències científiques que el mar contribueix al benestar de les persones; la doctora Elisa Berdalet, de l'Institut de Ciències del Mar, i el doctor Rafael Abós-Herràndiz, de l'Institut Català de la Salut a Barcelona, per explicar el problema biològic i de salut derivat de determinades biotoxines marines relacionades amb la proliferació d'un fitoplàncton «tòxic».

D'altra banda, la doctora Mònica Campàs i el doctor Jorge Diogène, de l'IRTA, van presentar els seus estudis sobre les biotoxines emergents que es troben en alguns peixos, com la ciguatoxina i la tetrodotoxina; la doctora Maria Basagaña, de l'Hospital Germans Trias i Pujol, va tractar les al·lèrgies relacionades amb la ingesta de peix, fins i tot les produïdes pel paràsit Anisakis, o el contacte amb meduses, i el doctor Joan San, de la UdG, va fer una conferència sobre els beneficis de la natació al mar.

La Nit de la Recerca

La Nit de la Recerca

La jornada de divulgació per a tots els públics va coincidir amb la Nit de la Recerca, que impulsa la Unió Europea. Es va fer una sortida amb catamarà i la directora del Parc Natural de Cap de Creus, Victòria Riera, va explicar què s'està fent per protegir aquest medi marí. El vaixell va fer una parada a la cala Culip per practicar tub i ulleres i natació, com a exemple d'activitats saludables i sostenibles.

A més, al vestíbul del Teatre Municipal, es van donar a conèixer els treballs dels estudiants de la UdG que formen el nou grup de recerca SeaHealth, el veritable planter de les investigacions futures, com els presenta el director de la Càtedra, Josep Lloret. Aquests són: Arnau Carreño, Uryen Blázquez, Carla Pérez i Manuel Alcaide.

Finalment, als tallers, els assistents van poder descobrir in situ, les investigacions i estudis que estan fent els doctors de la UdG Marta Planas, Lídia Feliu i Sebastian Biton-Porsmorguer; Alfredo García de Vinuesa i les doctores Montserrat Demestre, Magda Vila i Laia Viure,de l'Institut de Ciències del Mar-CSIC de Barcelona; la doctora Sílvia Alemany, del Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols; Rosa Subirós, de la Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l'Àmbit Rural; Albert Forneguera, del Departament de Salut; Enrique García, de la farmacèutica PharmaMar, i altres experts com Antoni Salamanca i Albert López.