L´estudi recent Iniciativa mundial sobre nens fora de l´escola: Afganistan assegura que 3,7 milions de nens i nenes d´aquell país, quasi la meitat de la població d´entre 7 i 17 anys, no va a l´escola. Els conflictes armats, la inseguretat, la corrupció i la pobresa són les principals causes d´aquesta situació límit. La celebració de les pròximes eleccions parlamentàries, previstes pel dia 20 d´octubre, i les presidencials, l´abril del 2019, volen ser l´inici d´un canvi real per al país, al qual també vol contribuir una nova ONG, nascuda i amb activitat a l´Escala però registrada a Londres. Es tracta de Fabricants de Futur. La impulsen Amelia Burke, Bo Chapman (Salmagundi Films) i Ann-Marie Pereira de Mello, totes tres amb una llarga trajectòria dins de projectes de pau i educació.

Fa anys que Fabricants de Futur tira endavant projectes educatius i de sensibilització mediambiental i social entre joves i infants de la comarca, però ara l´associació ha fet un pas més i s´ha oficialitzat com a ONG per impulsar aquest nou repte amb el poble de l´Afganistan. Un repte que cerca incidir principalment en els més vulnerables, els nens i les nenes. Això s´aconseguirà treballant en la formació del professorat local perquè aquest recuperi «el pensament crític creatiu», desplegant-lo en un entorn respectuós i protegit. Aquest pensament és el que els infants necessitaran «per gestionar el futur del seu país». Tot això, els servirà per recuperar la identitat perduda a causa de quasi quatre dècades de conflictes i ter­rorisme. «Quan vam saber el nombre d´infants que no van a l´escola, o els que hi van ho fan per molt poc temps, vam veure que hi havia molt de terreny on treballar», diu Burke.

L´Afganistan està considerat un dels tres països més pobres i cor­ruptes del món. Un 70% de la població té menys de 25 anys -és a dir, un potencial humà imparable- però, un de cada tres adults no sap ni llegir ni escriure. En aquest sentit, els integrants de Fabricants de Futur, que creuen «en el poder transformador de la creativitat», tenen per missió compartir tota la seva experiència combinada en educació, art, música, teatre, escriptura creativa i poesia. Un dels objectius a llarg termini és obrir una escola a Kabul per als nens més pobres i vulnerables, tot i que això restarà supeditat a les ajudes econòmiques que aconsegueixin amb les quals també voldrien llogar una oficina a Kabul des d´on donar-se a conèixer entre els educadors. «Caldrà reunir-se amb ells per entendre els mètodes d´ensenyament que utilitzen i com és el seu entorn de treball; amb aquest coneixement dissenyaríem un curs de formació per a ells», diuen els membres de l´ONG a les bases fundacionals.

Entre els projectes que ja han pres forma, amb la participació de membres de l´ONG al país, hi ha el vídeo col·lectiu , creat amb dibuixos de nens afganesos i dels artistes Amelia Burke i Marsha Burke. A través del llenguatge simbòlic d´un conte ple d´esperança, els infants expressen els seus sentiments de tristesa davant la situació que viuen cada dia. «És un missatge dels nens afganesos al món», reconeix Burke.Un altre projecte que ja tira endavant és el de l´artista local i professor universitari Mohammad Sabir. S´ha anomenat Estels de Pau i es tracta d´elaborar estels, amb materials molt simples com plàstics reciclats. De fet, a l´Afganistan, fer volar estels és una tradició molt arrelada entre la població. Durant el govern dels talibans, aquesta pràctica va ser prohibida però ara, de nou, s´ha recuperat i Fabricants de Futur aprofita aquesta oportunitat.Una de les propostes que també estan gestionant és l´oportunitat que Mohammad Sabir exposi el seu art a Figueres, concretament, a la galeria Ventós. «En un món on el narcisisme, l´orgull, la guerra, el prejudici i la injustícia han apagat la humanitat, hi haurà artistes que puguin il·luminar les pàgines fosques de les nostres vides, tranquil·litzar les nostres ànimes i guiar els nostres cors», apunta Sabir.És un missatge dels nens afganesos al món

Estels de Pau

Mohammad Sabirgaleria Ventós